Podcast
VPRO

De ultieme Weird Hit Wonder: Het Busje Komt Zo

foto: VPRO 3voor12
  1. Nieuwschevron right
  2. De ultieme Weird Hit Wonder: Het Busje Komt Zo

Een nieuwe aflevering van Weird Hit Wonder met deze week: Het Busje Komt Zo van Höllenboer. Meezingen kunnen we allemaal, maar weten we eigenlijk wát we zingen? Atze de Vrieze duikt in het verhaal achter deze ultieme Weird Hit Wonder.

Het is 1995 als twee Sallanders met witte sokken in hun sandalen ineens aan het firmament staan tussen de popsterren. Het Busje Komt Zo van Höllenboer groeit uit tot een nummer 1 hit in Nederland en België, en de titel van het nummer wordt een gevleugelde term die werkelijk iedereen in die tijd kent. Maar waar weinig mensen in de kroeg bij stil stonden, is waar het nummer nou werkelijk over gaat. Dat lollige liedje over twee verslaafden die wachten op de methadonbus is namelijk een protestlied over een heet hangijzer in de verslavingszorg.

Heroïneproblematiek

"Precies dit maakt het voor mij de perfecte Weird Hit Wonder", zegt Atze de Vrieze, maker van de podcast, waarin je eerder al verhalen hoorde over bizarre hits van o.a. Mannenkoor Karrespoor, The Party Animals, Crazy Frog en André Rieu. "Het is zo'n liedje dat echt iedereen kon en nog steeds kan meezingen, maar het gaat mij om het verhaal erachter. Bij verhalen over de heroïneproblematiek van de jaren negentig denken mensen al snel aan de Randstad, aan het Centraal Station van Amsterdam of de zwervers onder Hoog Catharijne in Utrecht, maar ook in het oosten van het land speelde dit heel nadrukkelijk."

Dit en meer hoor je in de derde aflevering van dit seizoen Weird Hit Wonder, met een bijzondere bijrol voor een lokale taxichauffeur die dronkenlappen in Salland voor nare ongelukken behoedde. Verderop in de serie kun je nog rekenen op een special over Apres Skihut, een aflevering over Trafassi's Wasmasjien en een exposé over live hits die niet écht live zijn.

#14 - Höllenboer - Het Busje Komt Zo - Weird Hit Wonder

Weird Hit Wonder

VPRO 3voor12 en NPO Radio 2 brengen met de podcast Weird Hit Wonder een ode aan merkwaardige hits. Aan liedjes die raar zijn, of waarvan het raar is dat het überhaupt hits waren. Liedjes die je nu niet zo snel meer op zal zetten, maar die ooit onwaarschijnlijk populair waren. In de podcast vertelt muziekjournalist Atze de Vrieze (3voor12) de vrolijke verhalen achter bijzondere hits.

Ster advertentie
Ster advertentie