Podcast
AVROTROS

Benny Sings en Laura Fygi bereikten sterrenstatus in Azië

foto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Benny Sings en Laura Fygi bereikten sterrenstatus in Azië

In de derde aflevering van De Nederpopcast: Groot over de grens hebben Carolien Borgers en Tim Treffers het over Azië. En ‘Big in Japan’ willen we allemaal wel zijn, maar Benny Sings en Laura Fygi zijn Nederlandse artiesten die het daadwerkelijk is gelukt. Waarom Benny daar helemaal ‘Kawaii’ is en dat ‘Goddess of Jazz’ Laura in China alleen voor een meet & greet na afloop al drie werknemers op de payroll heeft om haar bij te staan.

Naast bijvoorbeeld Dolly Dots en Wouter Hamel zijn Benny Sings en Laura Fygi misschien wel de meest bekende Nederlandse artiesten die voet aan de grond kregen in Azië. Benny als special act in de Japanse shows van diezelfde Wouter Hamel, die er in no time totaal werd omarmd omdat hij ‘Kawaii’ is: schattig! Het publiek loopt er met hem weg.

Laura Fygi doet een boekje open over de meest bizarre situaties die ze als jazz-zangeres de afgelopen decennia meemaakte in bijvoorbeeld China. Daar zingt ze, voor een publiek van alle generaties, inmiddels zelfs Chinese liedjes, waarvan ze de tekst fonetisch geleerd heeft. Het publiek loopt met haar weg en dat blijkt na afloop als ze urenlang gaat signeren. Daarbij heeft ze standaard hulp van 3 werknemers: iemand die het publiek in goede banen leidt, iemand die de boekjes uit de CD’s haalt en iemand die de vaak lastige Chinese namen voor Laura spelt. De meest hilarische Aziatische anekdotes komen in deze aflevering voorbij.

Bekende fans

En als je Azië, een van de grootste en belangrijkste markten in de muziekindustrie hebt veroverd, opent dat vaak de deuren naar de rest van de wereld. Zo kreeg Benny succes in Frankrijk en zorgde dat tevens voor een online Benny Sings-haatgroep doordat zijn net iets te vrolijke liedje daar iedere morgen in de ochtend werd gedraaid. Maar hij mag inmiddels ook artiesten als Anderson Paak en John Mayer tot zijn fans rekenen. Laura treedt ook over de hele wereld op, waaronder in Zuid-Amerika waar het vrouwelijke publiek soms angstaanjagend jaloers kan zijn als de zangeres besluit aan een beetje ‘publieksparticipatie’ te doen…

Meepraten

Carolien en Tim staan versteld van de anekdotes in deze aflevering, al is het voor Tim niet geheel onbekend terrein. Hij is nu vooral mediamaker, maar tot een paar jaar terug was hij ook zanger en toen hij op een dag besloot zijn muziek naar een aantal Japanse labels te mailen had hij binnen één dag beet. Hij bracht er drie albums uit, deed een tour in een aantal Japanse steden en nam twee duetten op met een Japanse zangeres. Tim: “Hoewel het bij mij op een veel kleinere schaal was dan bij Benny en Laura, weet ik dus wel hoe bijzonder het is om op te treden in een land met een totaal andere cultuur en andere gebruiken. Het publiek is er heel nederig en stil, en iedereen wil na afloop met je op de foto. Een hele bijzondere ervaring!”

#3 - Benny Sings & Laura Fygi: groot in Azië (S02) - De Nederpopcast

Playlist

Net zoals vorig seizoen heeft Tim bij dit seizoen weer een playlist gemaakt, waarin hij ditkeer de grootste buitenlandse hits van Nederlandse artiesten allertijden op een rijtje heeft gezet. Volg de playlist:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Nederpopcast: Groot over de grens

Ja ja, eindelijk is ‘ie er: het tweede seizoen van De Nederpopcast: Groot over de grens! In deze serie gaan Carolien Borgers en Tim Treffers op roadtrip door Nederland, op zoek naar verhalen van Nederlandse bands en artiesten die supersterren werden in het buitenland. Carolien vanuit haar fascinatie als presentator van Muziekcafé waarin ze heel veel artiesten sprak die deze droom hadden, maar waarvan het maar een aantal lukte. En Tim vanuit zijn eigen ervaring: als zanger kreeg hij een paar jaar terug zelf opeens voet aan de grond in Japan.

In De Nederpopcast: Groot over de grens spreken ze de Golden Earring over hun gigantische succes in Amerika, de Vengaboys die in India zelfs groter waren dan Michael Jackson, Benny Sings en Laura Fygi over hun Aziatische sterrenstatus, meidengroep Luv die met eigen Concordes de hele wereld overvloog, Bastiaan Ragas over het Duitse succes van zijn boyband Caught in the Act, Julia Zahra die ontdekt werd op de Fiji-eilanden en internationale ‘big boys’ achter de schermen Willem van Kooten en broers Rob & Ferdi Bolland.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie