Podcast
AVROTROS

Amerikaans succes Golden Earring staat centraal in nieuwe aflevering De Nederpopcast

foto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikaans succes Golden Earring staat centraal in nieuwe aflevering De Nederpopcast

De Nederpopcast is terug! In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen, dat gaat over Nederlandse artiesten die hits scoorden over de grens, duiken Carolien Borgers en Tim Treffers in het Amerikaanse succes van Golden Earring.

In de eerste aflevering van De Nederpopcast: Groot over de grens spreken Carolien en Tim de Haagse iconen Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk die het met Golden Earring voor elkaar kregen als band door te breken in Amerika. Over hun ultieme Amerikaanse roadsong Radar Love, maandenlang toeren door het land in een oude tourbus met min 40 en de glamour van rondgereden worden in limousines en hoe ze daar later als kers op de taart zelf de rekening voor kregen.

Onderduiken bij Willem van Kooten

Deze aflevering zit vol met anekdotes waar je mond bij openvalt. Want laten we wel wezen, er is geen Nederlandse band die zichzelf zo ontzettend op de kaart wist te zetten in de USA en daar horen verhalen bij vol sex, drugs & rock ‘n roll. Nou ja, vooral dat laatste. Reden ze er in het begin nog in een oud busje met min 40 langs de kleinere zaaltjes; ze stonden er uiteindelijk in stadions met soms wel 30.000 man en traden op met de groten der aarde. Van Aerosmith en Santana tot Earth, Wind & Fire.

Maar je hoort ook over het prille begin van de Amerikaanse plannen. Zo vertelt Rinus over de eerste keer dat de band, in de zomer van 1969, naar Amerika mocht en de hele pers op Schiphol was uitgenodigd om ze uit te zwaaien. Eenmaal bij de slurf werd er gezegd dat de band toch niet kon gaan omdat de werkvergunning nog niet rond was. Dat mocht natuurlijk niemand weten want dat zou een ‘walk of shame’ betekenen, dus verliet de band het vliegveld via de achterdeur en dook onder op het kantoor van platenbaas Willem van Kooten. Na een week was de vergunning rond en kon het avontuur alsnog beginnen.

Leven als sterren

Nadat Radar Love een gigantische hit werd in Amerika kon het niet meer op voor de band, en daar hoorde natuurlijk rondgereden worden in limousines bij. Aangezien die de hele dag voor de deur stonden om door de band gebruikt te worden deed frontman Barry Hay er ook wel eens zijn wasjes mee. Totdat Rinus argwanend begon te raken en zich afvroeg wie dat nou eigenlijk betaalde. Zeker toen hij Carlos Santana, de muzikant waar de Earring het voorprogramma voor deed, gewoon in het busje met de apparatuur zag rondrijden. Later bleek dat de band hiervoor zelf de rekening kreeg. Door schade en schande, zullen we maar zeggen…

Haagse iconen

Het was voor Carolien en Tim een eer om de rockers te spreken. Carolien: “Het zijn toch echt Haagse iconen, dus het was een feest om Rinus en Cesar te mogen spreken. Want laten we wel wezen: er is geen Nederlandse band zo groot geworden in Amerika als de Earring. Decennia lang. En daar hoorde heel veel discipline bij: jaar in jaar uit langs alle staten en dan dus maandenlang van huis. Je kunt het je haast niet voorstellen. Dit zijn anekdotes waar je naar kunt blijven luisteren.”

Beluister de nieuwe aflevering van De Nederpopcast: Groot over de grens hieronder!

#1 - Golden Earring: groot in de USA (S02) - De Nederpopcast

Playlist

Net zoals vorig seizoen heeft Tim bij dit seizoen weer een playlist gemaakt, waarin hij ditkeer de grootste buitenlandse hits van Nederlandse artiesten allertijden op een rijtje heeft gezet. Volg de playlist:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Nederpopcast: Groot over de grens

Ja ja, eindelijk is ‘ie er: het tweede seizoen van De Nederpopcast: Groot over de grens! In deze serie gaan Carolien Borgers en Tim Treffers op roadtrip door Nederland, op zoek naar verhalen van Nederlandse bands en artiesten die supersterren werden in het buitenland. Carolien vanuit haar fascinatie als presentator van Muziekcafé waarin ze heel veel artiesten sprak die deze droom hadden, maar waarvan het maar een aantal lukte. En Tim vanuit zijn eigen ervaring: als zanger kreeg hij een paar jaar terug zelf opeens voet aan de grond in Japan.

In De Nederpopcast: Groot over de grens spreken ze de Golden Earring over hun gigantische succes in Amerika, de Vengaboys die in India zelfs groter waren dan Michael Jackson, Benny Sings en Laura Fygi over hun Aziatische sterrenstatus, meidengroep Luv die met eigen Concordes de hele wereld overvloog, Bastiaan Ragas over het Duitse succes van zijn boyband Caught in the Act, Julia Zahra die ontdekt werd op de Fiji-eilanden en internationale ‘big boys’ achter de schermen Willem van Kooten en broers Rob & Ferdi Bolland.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie