Artiest

Benny Sings

  1. Artiestenchevron right
  2. Benny Sings
Benny Sings is een alter-ego van Tim van Berkestijn (1977) uit Dordrecht. Een muzikant in hart en nieren, die zich niet laat vangen door één bepaalde stroming in de muziek. Hij maakte eerder hiphop, luisterde naar jazz en soul, en het zijn dan ook vooral die drie stromingen die je vooral terughoort in zijn muziek.

Benny At Home

Benny: 'Sinds een  jaar heb ik voor het eerst in mijn leven echt mijn eigen huis! Ik heb pantoffels aangeschaft, wat serieuzere opname apparatuur verzameld en ben nauwelijks nog weggegaan. Behalve dan om met Wouter Hamel te werken.' (Benny produceerde recentelijk het succesvolle debuutalbum Hamel van Wouter Hamel.) Benny.At Home, is dus echt helemaal thuis ontstaan: geschreven, gespeeld en geproduceerd. Benny.At Home noemt hij de vierde in de serie studies. Benny: 'Ik zit nog midden in mijn Benny Sings - opleiding en ik ben nog niet eens aan mijn afstudeerproject begonnen, laat staan mijn levenswerk. 

Gilletjes in de keuken

Benny.At Home is wat de compositie en opname techniek betreft een nogal experimentele plaat. Ik heb bijvoorbeeld verschillende koortjes en gilletjes opgenomen in de keuken en wc enzo en modulaties gebruikt waar ik als componist trots op ben.'  Benny.At Home is een verrassende en zeer aanstekelijke variatie van het hele scala van stemmingen die Benny in zijn vorige drie 'studies' liet horen. De tien nummers omhelsen je even spontaan als de vorige Benny Sings songs en roepen associaties op met zowel de helderheid van Champagne People als het lichtvoetige van I Love You en het uitdagende van Euh.

Vervolg

Champagne People (2003) met hiphopbeats en zang.' In januari 2004 won hij de Essent Award en buiten Nederland werd Champagne People op vinyl uitgebracht via Kindred Spirits/Rush hour.  De tweede cd, I Love You (2005): staat in het teken van popliedjes zoals die van Burt Bacharach. Euh (2006) is een uitstap naar de Rednose Distrikt avonden met dj's Aardvarck en Steven de Peven. Benny: 'Benny. At Home (2007) is een plaat met een randje geworden. Nog wel blij maar moody blij.' In het jaar 2011 is hij bezig met zijn vierde album. 

Art

Het vierde album van Benny Sings heet Art en betekent na Azië ook zijn doorbraak in Amerika. Het album wordt wereldwijd uitgebracht via Fat Beats en krijgt lovende kritieken. Het zorgt er voor dat Benny kan touren door Azië, door Europa, wordt bejubeld door onder andere Gilles Peterson en Jamie Cullum en zijn nummer Little Donna in de HBO serie Girls wordt gebruikt.

Best of

In 2012 komt er een 'Best of' album uit. Speciaal voor dit album heeft Benny een geheel eigen versie van het nummer Some Day weten te maken. Verder is het album gevuld met de beste platen uit zijn inmiddels meer dan tienjarige carrière. En het bijzondere is dat er wereldwijd fans hebben meegeholpen met het selecteren van de tracks. Can You Believe It’s Magic is de eerste single die verschijnt. Het nummer was eerder al te vinden op het album ART US Edition