Podcast
BNNVARA

Blokhuis de Podcast: Een eerbetoon aan Tina Turner

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: Een eerbetoon aan Tina Turner

Dat was ze. Simply The Best. Anna May Bullock. Woensdag 24 mei overleed ze, 83 jaar oud. Natuurlijk wil Blokhuis haar eren in deze Podcast. Niet met een volledig carrière overzicht. Daarvoor is deze podcast te kort. Wel met een particuliere keuze hoogtepunten uit haar loopbaan, dingen die Leo opvallen.

Laten we even helemaal teruggaan naar het begin. Tina komt Ike tegen, die neemt haar mee met zijn band Kings of Rhythm en in 1958 mag Tina voor het eerst meezingen bij de opname van een liedje. Dit wordt een hit en Ike doopt zijn groep om in de Ike & Tina Turner Revue. Dat wordt een succes, het duo rijgt de hits aan elkaar en ze trouwen bovendien.

De showstopper van het duo in die tijd is ‘I’ve Bee Loving You Too Long’. Een liedje waar Tina misschien nog wel eens aan terug heeft gedacht, want haar huwelijk met Ike was gewelddadig, Tina loopt regelmatig met builen en een blauw oog rond.

Uiteindelijk gaat het helemaal mis tussen Ike en Tina. In 1976, de twee zijn op weg naar een optreden, waar een doorgesnoven Ike agressief wordt. Tina vlucht letterlijk uit het hotel weg als ze op plaats van bestemming aankomen. Ze heeft 36 cent en een creditcard op zak. Berooid en geslagen moet ze helemaal opnieuw beginnen.

Het wordt een lange weg naar nieuw succes, maar dat lukt haar. Na 7 jaar is ze glorieus terug. En voordat je nou denkt dat Tina alleen maar covers zong, dat is niet waar. Al in 1969 schreef ze haar eerste eigen nummer.

Want vaak is ze niet de eerste die een nummer opneemt, maar maakt ze een zo’n song totaal eigen. Dat was de kracht van Tina Turner. ‘Tina was rauw, vol kracht en niet te stoppen,’ zegt Barack Obama. ‘Ze heeft me zo enorm geholpen toen ik jong was,’ zegt Mick Jagger, die ook nog heeft erkend dat zijn energieke podiumpresentatie is geïnspireerd door die van Tina.

Tina was een powerhouse. Wat zij beetpakte werd goud, muzikaal goud. Covers die eigenlijk altijd beter zijn dan de originelen. Wil je meer weten over het leven van Tina Turner? Beluister Blokhuis de Podcast!

#20 - Een eerbetoon aan Tina Turner (S04) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Daar kun je jezelf ook op abonneren zodat je nooit meer een nieuwe aflevering mist!

Opmerkingen over deze podcast? Mail ons op podcast@bnnvara.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie