Artiest

Tina Turner

  1. Artiestenchevron right
  2. Tina Turner
Tina Turner is een Amerikaanse zangeres, die in de jaren zestig bekendheid verwerft als duo met haar man Ike Turner. Nadat haar carrière eind jaren zeventig in het slop raakt, maakt ze in de jaren tachtig een glorieuze comeback als soloartiest. Samen met David Bowie scoort ze een nummer 1-hit in Nederland.

Biografie

Gitarist Ike Turner ontdekt in 1956 de zeventienjarige zangeres Anna Mae Bullock tijdens een optreden in een nachtclub in St. Louis. Bullock, geboren op 26 november 1939 in Brownsville, Tennessee, sluit zich bij Ike Turner and The Kings Of Rhythm aan als achtergrondzangeres. Little Ann, zoals ze liefkozend wordt genoemd, stapt al snel uit de schaduw wanneer ze in 1958 de leadzangeres wordt en met Ike trouwt. Als het duo Ike & Tina Turner zijn ze in de jaren zestig zeer succesvol. In Nederland wordt het duo in 1966 bekend met de top 10-hit River Deep - Mountain High. Daarna staat het tweetal nog in de top 10 met de Creedence Clearwater Revival-cover Proud Mary en Baby, Baby Get It On.

Scheiding van Ike

Hoewel Tina het schrijven van songs graag aan anderen overlaat, waagt ze af en toe een poging, waaronder I Am A Motherless Child, Sexy Ida, Sweet Rhode Island Red en de popklassieker Nutbush City Limits, dat in Nederland pas bij de heruitgave uit 1978 een hit wordt. Terwijl Tina nog samen met Ike is, brengt ze al twee soloalbums uit, Tina Turns The Country On (1974) en Acid Queen (1975), maar kort daarna verbreekt ze alle banden met haar echtgenoot, omdat zijn gedrag niet meer te harden is. Het duurt echter even voordat Tina Turner haar draai als soloartiest gevonden heeft. Zo probeert ze platen te maken met countryrepertoire en disco, al geven de radiostations de voorkeur aan haar oudere werk met Ike. De twee komen in 1980 zelfs weer even bij elkaar voor het discoalbum The Edge.

Comeback met Private Dancer

De reünie met Ike is van korte duur, al levert het de twee nog een bescheiden discohitje op met de Shirley & Company-cover Shame, Shame, Shame. Met behulp van haar manager Roger Davies krijgt Turner een nieuwe platendeal bij Capitol Records. Haar versie van Al Greens Let’s Stay Together, geproduceerd door de mannen van de Britse synthpopgroep Heaven 17, wordt begin 1984 een top 5-hit in Nederland. Het is de eerste single van het album Private Dancer, waarmee Tina Turner een ongekende comeback maakt. Zo bevat de plaat de top 10-singles What’s Love Got To Do With It en het door Mark Knopfler geschreven titelnummer. De plaat staat op 3 in de albumlijst en diverse Grammy Awards volgen.

Biografie

1985 is een druk jaar voor Tina Turner. Samen met Mick Jagger treedt ze op tijdens Live Aid en We Don’t Need Another Hero (Thunderdome) uit de Mad Max-filmreeks is een top 10-hit. Ook haar duet met Bryan Adams, It’s Only Love, bereikt wereldwijd de hitlijsten. Als wederdienst schrijft Adams een nummer voor Turners volgende album, Break Every Rule, dat in 1986 verschijnt. De release valt samen met de door Kurt Loder geschreven biografie I, Tina, waarin het levensverhaal van de zangeres wordt opgetekend en dan met name haar destructieve verhouding met Ike. Het boek wordt in 1993 verfilmd onder de titel What's Love Got To Do With It. De soundtrack bevat opnieuw een samenwerking met Bryan Adams, maar ook soloversies van eerdere Ike & Tina Turner-hits.

Enige nummer 1-hit

Tussen de platen, films en boeken door is Tina Turner geregeld in concertzalen te vinden. Haar Europese Private Dancer Tour wordt vastgelegd op het album Tina Live In Europe en brengt de nummer 1-hit Tonight voort. Ze zingt het duet in 1984 al in de studio samen met David Bowie en vijf jaar later staat de liveversie op nummer 1 in Nederland. Het is de vierde en laatste nummer 1-hit voor Bowie en de enige voor Tina. Nog twee duetten die ze opneemt eindigen in de top 5: It Takes Two met Rod Stewart (1990) en Cose Della Vita met Eros Ramazzotti (1998). Turners laatste studioalbum Twenty Four Seven verschijnt in 1999 en ze wordt wederom bijgestaan door Bryan Adams. Ze viert haar zestigste verjaardag met een speciaal concert, gevolgd door een afscheidstournee. Daarna trekt ze zich met haar geliefde terug in haar villa in Zürich en leeft zich uit met haar nieuwe hobby: schilderen.

Laatste concerten

Echt stilzitten kan de zangeres niet en in 2002 staat ze weer in de studio om het door Phil Collins geschreven nummer Great Spirits op te nemen voor de Disney-film Brother Bear. Tina Turner beklimt in mei 2007 voor het eerst in zeven jaar weer het podium, tijdens een benefietconcert in Londen. Eind 2007 overlijdt haar ex-man Ike op 76-jarige leeftijd aan een overdosis. Turner krijgt de smaak van het optreden weer te pakken en in februari 2008 staat ze op het podium bij de uitreiking van de Grammy Awards. Tijdens Proud Mary wordt ze vergezeld door Beyoncé. In oktober gaat Turner weer op tournee. In maart 2009 geeft Tina Turner op 69-jarige haar laatste concerten in Nederland, in de Arnhemse Gelredome.

Spirituele albums

Vlak voor de zeventigste verjaardag van Tina Turner verschijnt een livealbum van haar afscheidstournee, die in Nederland de derde positie in de albumlijst bereikt — de hoogste notering sinds Private Dancer, 25 jaar eerder. Het drie discs tellende carrièreoverzicht The Platinum Collection staat datzelfde jaar ook in de top 10. Het daaropvolgende decennium vinden we het popicoon in geen van de verkooplijstjes meer terug, al verleent ze wel haar bijdrage aan een reeks spirituele albums, samen met haar Zwitserse buurvrouwen Regula Curti en Dechen Shak-Dagsay. Dit onder de naam Beyond. In de zomer van 2020 brengt Kygo een remix uit van Turners What’s Love Got To Do With It.