Podcast

Blokhuis de Podcast: De Daft Punk-formule

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: De Daft Punk-formule

Het is deze week 10 jaar geleden dat Daft Punk hun succesalbum Random Access Memories uitbracht. Leo Blokhuis is fan van de plaat en vooral van de werkwijze van het Franse electroduo. In deze podcast fileert Blokhuis die bijzondere werkwijze, door te duiken in het laatste album van de formatie.

In deze aflevering legt Blokhuis de nadruk op de manier waarop Daft Punk altijd dienend te werk gaat. Waar op eerdere albums vooral samples centraal stonden, daar was de basis van Random Access Memories voor Daft Punk hun muzikale helden. De tracks van dit album kwamen dan ook op heel veel verschillende manieren tot stand. In de podcast vertelt Blokhuis hoe dat ging.

In het geval van de grootste hit van Random Access Memories, Get Lucky, was het geheim: een bandje bijeenbrengen. In een interview met Blokhuis vertelt Nile Rogers hoe hij dat zag als de kern van het succes van Chic, en hoe Daft Punk vervolgens op zoek ging naar de beste band die zij bij elkaar konden krijgen. Die supergroep nam vervolgens Get Lucky op, en dat zorgde voor een Nile Rodgers-revival én voor de grootste hit uit de historie van Daft Punk.

Zoals Rogers de kans kreeg om met een uitstekende band samen te werken, zo kregen ook andere gastartiesten op deze plaat heel veel vrijheid. In de podcast hoor je bijvoorbeeld Paul Williams, die door Daft Punk werd gevraagd voor het filmische nummer Touch. En Blokhuis gaat uitgebreid in op de samenwerking tussen de Fransen en disco-grootheid Giorgio Moroder. Een lange ode aan hem vormt misschien wel het hart van Random Access Memories.

Een opvallende crossover met The Strokes

In het laatste deel van de podcast zoomt Blokhuis in op de samenwerking met The Strokes-frontman Julian Casablancas. The Strokes en Daft Punk lijken muzikaal mijlenver van elkaar af te staan, maar dat bleek bij een ontmoeting via een wederzijdse vriend niet het geval te zijn. Van een demosessie haalde een track het album, maar een tweede, niet op Random Access Memories geplaatste track leidde bij Blokhuis tot veel meer enthousiasme. Je hoort in de podcast waarom, en je hoort een fragment uit de demoversie van dat nummer. In een nieuwe Blokhuis: De Podcast. Nu op je podcastfeed!

#19 - Daft Punk, 10 jaar Random Access Memories (S04) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Heb je een vraag of opmerking over deze podcast? Mail ons via podcast@bnnvara.nl!

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie