Podcast

Blokhuis de Podcast: Mike McGear, de broer van Paul McCartney

foto: Mike McGearfoto: Mike McGear
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: Mike McGear, de broer van Paul McCartney

Mike McGear, misschien beter bekend als Mike McCartney, de broer van Paul McCartney. De prachtige muzikant die altijd in de schaduw van zijn oudere broer is blijven staan, maar ondanks dat, was ook Mike te zien in de hitlijsten van Engeland. Nu kijkt hij vooral terug op de muzikale avonturen die hij in de 60s en 70s beleefd heeft. In deze podcast neemt Leo je mee en geeft hij alle details over McGear’s carrière.

Het had niet veel gescheeld of Mike was lid van de Beatles geweest. Hij drumde toen zijn broer John Lennon ontmoette en zij de Quarrymen oprichtten. Echter moest hij het drummen opgeven door een lastige schouderblessure. Hij werd lid van een groep komische dichters die zichzelf The Liverpool 8 noemden, maar muziek maakten zij onder de naam The Scaffold.

Quote

“Mike wilde geen gebruik maken van zijn beroemde broer en diens achternaam”

Leo Blokhuis

The Scaffold scoorde hun eerste hit in 1967, lang na de eerste hit van de Beatles en de bekendheid van zijn broer Paul tot het grote publiek. Zo besloot Mike McCartney een artiestennaam aan te nemen in de vorm van Mike McGear. “Mike wilde geen gebruik maken van zijn beroemde broer en diens achternaam”, zegt Leo.

Solocarrière

In 1972 maakt Mike McGear zijn eerste solo-album genaamd Woman. Op de hoes zie je een oude foto van Mary, de moeder van Paul en Mike, zij overleed toen de broers nog jong waren.

foto: Mike McGear

Op het album staat één nummer dat Mike schreef met oud Scaffold lid Roger McCough en een derde persoon, die op de hoes ‘Friend’ wordt genoemd. Dat was natuurlijk een dingetje met rechten en platenlabels, want Friend is namelijk broer Paul.

Welk nummer dit is hoor je in de nieuwste aflevering van Blokhuis de Podcast, waarin Leo in de carrière van Mike McGear duikt, maar ook de artiesten waar hij samen mee werkte, zoals Andy Roberts, Roger McCouch en niemand minder dan Paul McCartney hemzelf.

#7 - Mike McGear, de broer van Paul McCartney met Wings (S05) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Heb je een vraag of opmerking over deze podcast? Mail ons via podcast@bnnvara.nl!

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie