Podcast
BNNVARA

Blokhuis de Podcast: John en Paul na The Beatles

foto: Instagramfoto: Instagram
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: John en Paul na The Beatles

Een nieuwe Beatlestrack: ‘Now And Then’. Toen dat nieuws naar buiten kwam, dat er een nieuwe Beatlestrack was, ‘Now And Then’ vroeg Leo zich direct af of dit echt was. En het antwoord is: ja! Alle vier de Beatles spelen er met dank aan kunstmatige intelligentie op mee. Maar maakt dat het een Beatlestrack? Leo dacht dat John eind jaren 70, toen hij de demo opnam voor dit nummer, met allesbehalve The Beatles bezig was. En hoe was de relatie tussen John en Paul eigenlijk in de 70s? Leo zoekt het uit!

Toen Leo Get Back, de documentaire van Peter Jackson bekeek, viel het hem op hoe aanwezig Yoko Ono daar was. Je hebt een band van vier mensen, die heel vertrouwd met elkaar zijn, die in een delicaat proces zitten van het schrijven van nieuwe muziek en dan zit daar de hele tijd die vrouw veel te dicht bij haar vriend. Je ziet hoe geniaal de leden van de band zijn, maar je ziet ook George een keer de band verlaten, je ziet Paul bijna wanhopig proberen de boel bij elkaar te houden, je ziet in feite een laatste poging die band overeind te houden, het lukt nog even en dan is het klaar.

Als de groep uit elkaar valt, besluiten de leden dat nieuws nog even voor zich te houden, om de verkoop van dat album dat ze tijdens die Get Back sessies – en dat album wordt Let It Be – niet te frustreren. Maar als de release van Let It Be in dezelfde periode dreigt te vallen als McCartney’s eerste soloalbum, stuurt Paul zijn plaat naar de pers met een uitgeprint interview met hemzelf daarbij, waarin hij het einde van de Beatles noemt.

De twee hebben begin Jaren 70 weinig contact. Even afkoelen, nadat je zo dicht op elkaar hebt gezeten in die Beatlesjaren. De Beatles zijn hierna nooit meer samen te horen geweest in hetzelfde nummer.

Tot nu! Op basis van een demo van John Lennon, die hij eind jaren 70 maakte met slechts zijn piano en zang in zijn huis in New York. Na de moord op de muzikant geeft vrouw Yoko Ono de demo in ‘94 aan McCartney, George Harrison en Starr. McCartney en Starr maken het nummer uiteindelijk af met behulp van kunstmatige intelligentie. (AI).

Maar wat zou John Lennon daar nou eigenlijk van gevonden hebben? We weten het niet, we kunnen het niet vragen, maar wat Leo wel kan doen is uitzoeken hoe de relatie tussen John en Paul was in de jaren 70. Je hoort het in Blokhuis de Podcast!

Luister de aflevering hier:

#39 - John en Paul na the Beatles (S04) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Heb je een vraag of opmerking over deze podcast? Mail ons via podcast@bnnvara.nl!

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie