Podcast

Blokhuis de Podcast: De zwarte roots van country

foto: Instagramfoto: Instagram
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: De zwarte roots van country

Texas Hold Em’, dat is de nieuwe track van Beyonce. Het is countrymuziek en dat is een flinke stap van haar dance en houseproject Renaissance, haar laatste album en tour. Zelf zegt Beyoncé dat ze gewoon muziek uit het zuiden maakt. Country wordt vaak als wit genre gezien, maar het heeft wel degelijk ook zwarte roots. Het is alsof Beyoncé ons daarop wil wijzen. In deze podcast verkent Leo de zwarte roots van Country.

Amerika heeft een lange geschiedenis van segregatie. Ook in de muziek. Labels zetten country neer als landelijke witte muziek uit de zuidelijke bergen en zwarte muzikanten werden bijna automatisch als R&B gelabeld. Zo was de markt ingericht, de concertzalen, de winkels, zo werkte het. In de podcast duikt Blokhuis onder andere in de muzikalecarrières van Hank Williams, Louis Armstrong en Ray Charles, die zich nooit echt aan die grenzen hebben gehouden.

Quote

“Waar stijlen samenkomen ontstaat iets nieuws”

Leo Blokhuis

In de jaren zestig begint steeds meer het verband tussen country en soul ontstaan. Leo heeft altijd gedacht: “Country heeft de goede, verhalende liedjes, soul heeft de sound. Dit is natuurlijk ook waar muziek het meest interessant wordt: waar dingen mixen, waar stijlen samenkomen. Daar ontstaat iets nieuws.”

Flirten met Country

In deze prachtige traditie past de nieuwe muziek van Beyoncé. Zij flirtte trouwens al eerder met country, in haar album Lemonade uit 2016. Dit gaat een beetje de countrykant op maar bij de Grammy’s wilden ze dit niet als een countrytrack rubriceren. In 2016 speelde ze het evengoed op de Country Music Association Award met de Dixie Chicks, drie dames die duidelijk country maken.

Muziek uit het zuiden, zegt Beyoncé zelf. Daar sluit Leo zich bij aan: “Weg met de hokjes, laat geen groep het alleenrecht op een stijl claimen en laten we vooral niet vergeten dat er natuurlijk in country allerlei witte Europese elementen zitten, maar dat de stijl ook wel degelijk zwarte roots heeft.”

In de nieuwste aflevering van Blokhuis de Podcast duikt Leo in de country songs van Lil Nas X, Luke Combs, Hank Williams, Louis Armstrong en Ray Charles en stort hij zich op de zwarte roots van country.

#6 - Beyoncé en de zwarte roots van de country (S05) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Heb je een vraag of opmerking over deze podcast? Mail ons via podcast@bnnvara.nl!

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie