Podcast
AVROTROS

Luv’: groot van Europa tot Mexico

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Luv’: groot van Europa tot Mexico

In de 4e aflevering van De Nederpopcast: Groot over de grens duiken Carolien Borgers en Tim Treffers in het internationale succes van een van onze eerste meidengroepen: Luv’! Hoe Marga Scheide, Patty Brard en Jose Hoebee met hun ‘Shananana’ in eigen Concordes de hele wereld overvlogen en soms niet meer wisten waar ze wakker werden. Zangeres Marga Scheide en bedenker Hans van Hemert doen hun verhaal.

Producer en componist Hans van Hemert doet uit de doeken waarom hij eigenlijk altijd Engelstalig schreef: zodat je de landsgrenzen over kon. En toen hij het Duitse trio Silver Convention zag en het idee had zijn eigen versie hiervan te formeren met daarin ‘3 lekkere wijven’, zoals ‘ie het zelf beschrijft, kon dat succes niet lang uitblijven.

Met Waldolala, You’re the Greatest Lover, Casanova, Trojan Horse en Ooh, Yes I Do vliegen de meisjes bijna de hele wereld over. Om zo efficiënt mogelijk te zijn krijgt de meidengroep een eigen Concorde, zodat ze van een TV-optreden in Frankrijk en een snabbel in Tietjerksteradeel makkelijk naar Mexico konden om een gouden plaat op te halen. Want ook daar is het succes niet te stoppen: bij aankomst op de luchthaven ziet het zwart van de mensen, en die blijken er, tot grote verbazing van de zangeressen zelf, voor Luv’ te staan.

Intriges

En wie Luv’ denkt, denkt waarschijnlijk ook aan al die intriges, ruzies en talloze herenigingen in verschillende bezettingen. Marga en Hans doen in deze aflevering een boekje open over de spanningen onderling, en hoe een bijna fatale ruzie in hun hoogtijdagen in een hotel ternauwernood gered kon worden. Maar ook over de verdwijning van Patty in 1980 die uiteindelijk werd gevonden en overspannen de groep wilde verlaten, precies op het moment dat er een miljoenendeal met platengigant Carrere was getekend.

Succesvolste meidengroep

Dat Luv’ een van de afleveringen moest worden in de nieuwe serie van De Nederpopcast was al heel snel duidelijk. Tim: “In Nederland wordt de Dolly Dots vaak als de succesvolste meidengroep ooit gezien, maar als je puur op internationale verkoopcijfers afgaat is Luv’ duidelijk groter geweest. Die dames hebben in de 4 jaar dat ze bestonden zoveel meegemaakt, dat verhaal kan niet vaak genoeg verteld worden.”

#4 - Luv’: groot van Europa tot Mexico (S02) - De Nederpopcast

Playlist

Net zoals vorig seizoen heeft Tim bij dit seizoen weer een playlist gemaakt, waarin hij ditkeer de grootste buitenlandse hits van Nederlandse artiesten allertijden op een rijtje heeft gezet. Volg de playlist:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Nederpopcast: Groot over de grens

Ja ja, eindelijk is ‘ie er: het tweede seizoen van De Nederpopcast: Groot over de grens! In deze serie gaan Carolien Borgers en Tim Treffers op roadtrip door Nederland, op zoek naar verhalen van Nederlandse bands en artiesten die supersterren werden in het buitenland. Carolien vanuit haar fascinatie als presentator van Muziekcafé waarin ze heel veel artiesten sprak die deze droom hadden, maar waarvan het maar een aantal lukte. En Tim vanuit zijn eigen ervaring: als zanger kreeg hij een paar jaar terug zelf opeens voet aan de grond in Japan.

In De Nederpopcast: Groot over de grens spreken ze de Golden Earring over hun gigantische succes in Amerika, de Vengaboys die in India zelfs groter waren dan Michael Jackson, Benny Sings en Laura Fygi over hun Aziatische sterrenstatus, meidengroep Luv die met eigen Concordes de hele wereld overvloog, Bastiaan Ragas over het Duitse succes van zijn boyband Caught in the Act, Julia Zahra die ontdekt werd op de Fiji-eilanden en internationale ‘big boys’ achter de schermen Willem van Kooten en broers Rob & Ferdi Bolland.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie