Programma

Rotterdammers maken zelfgeschreven nummers in aanloop naar het songfestival: ‘Rotterdammers zijn heel creatief’

  1. Nieuwschevron right
  2. Rotterdammers maken zelfgeschreven nummers in aanloop naar het songfestival: ‘Rotterdammers zijn heel creatief’

Over een maand is het Eurovisie Songfestival in Rotterdam en de stad is volop bezig met de voorbereidingen. Zo ook Reinier Weers, een ware songfestival liefhebber. In Spijkers met Koppen vertelt Reinier hoe alle Rotterdammers mee kunnen doen met het songfestival.

Als kind keek Reinier al naar het songfestival met zijn oma. Dit jaar verzorgt hij het Stadsprogramma rond het songfestival en bedacht hij een manier om Rotterdammers coronaproof te betrekken bij het evenement. Zijn initiatief ‘Rotterdam, laat je horen’ roept Rotterdammers op zelf een songfestivallied, of een eigen liedje, op te nemen en te delen. “Rotterdammers zijn nogal creatief dus ze maken van een songfestivallied hun eigen versie, maar sommige mensen zijn zo creatief die maken gewoon hun eigen hit” aldus Reinier.

Dit laatste deed liedjesinzender Gerdie Bours. In haar nummer beschrijft ze de verbinding die de stad volgens haar zo typeert. “Rotterdam is elkaar de tyfus toewensen, maar daarna weer een drankje doen samen” zegt Gerdie. Ook het artiesten trio JeeBee en de Militante schreven een nummer, genaamd ‘In je Kop’. De hoofdzanger van het trio, John van Broggelen, vertelt een echte songfestivalfan te zijn: “elk jaar begint het een beetje te kriebelen.”

Verschillende muziekstijlen

Initiatiefnemer Reinier, benadrukt de verscheidenheid aan muziekstijlen die bij Rotterdam horen: “Alle Kaapverdische geluiden en hiphop hoort erbij, maar ook een hele mooie versie van Lenny Kuhr. Alle genres zijn vertegenwoordigd, dat komt omdat de stad zo divers is.”

Alle inzendingen in het kader van ‘Rotterdam, laat je horen’ worden op YouTube gedeeld. “We hebben gisteren vijftig gepubliceerd en we verwachten nog meer. We hebben de deadline maar verschoven”, vertelt Reinier trots. Ook heeft hij een primeur: “RTV Rijnmond, gaat al die liedjes ‘s nachts, in een grote loep uitzenden”.

Mee doen?

“020 wordt lastig. Capelle, Barendrecht, Spijkenisse en Schiedam, zien we door de vingers”, zegt Reinier. Wil je als Rotterdammer ook een plek bemachtigen in het Stadsprogramma tijdens het songfestival? Bekijk dan de website van Open Up Rotterdam. Op 22 mei zendt Spijkers met Koppen uit van 10 tot 12 uur vanuit Rotterdam, met een speciale Songfestival-uitzending.

Wil je alvast een voorproefje van de zelfgeschreven nummers van Gerdie Bours en het artiesten trio JeeBee en de Militante Mokkels? Kijk het fragment hier terug:

Video niet beschikbaar

Spijkers met Koppen

Je hoort Spijkers met Koppen elke zaterdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: BNNVARA

Ster advertentie
Ster advertentie