Programma

Bruce Springsteen herdenkt 9/11 met The Rising

  1. Nieuwschevron right
  2. Bruce Springsteen herdenkt 9/11 met The Rising

Achttien jaar geleden, op 11 september 2001, wordt de VS opgeschrikt door aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon. Bruce Springsteen schrijft als reactie op deze ramp zijn album The Rising.

Brandweer

In het nummer 'The Rising' van het gelijknamige twaalfde studioalbum zingt Bruce over een verhaal dat hem altijd is bijgebleven. "Één van de meest krachtige afbeeldingen van 9/11 dat ik las in de krant was van brandweermannen die de trappen van de Twin Towers opliepen. Je kunt het ene moment een rokerige trap oplopen en het andere moment in het hiernamaals zijn", vertelt Bruce tijdens een interview met Nightline in 2002. Het nummer is geschreven vanuit het perspectief van een brandweerman. Hij beschrijft hoe het geweest moest zijn om door een zee van vuur te lopen.

Quote

Can’t see nothin in front of me, can’t see nothin coming up behind. Make my way through this darkness, I can’t feel nothing but this chain that binds me. Lost track of how far I’ve gone, how high I’ve climbed. On my back’s a sixty pound stone, on my shoulder half mile of line

Bruce Springsteen - 'The Rising'

Springsteen geeft wel aan dat het nummer verder op verschillende manieren geïnterpeteerd kan worden. Dit legt hij uit tijdens zijn optreden voor VH1 Storytelling. Terwijl hij het nummer zingt staat hij bij elke zin stil bij de betekenis hiervan. Het nummer gaat naast 9/11 over onder andere onwetendheid en kracht.

Bekijk het VH1 Storytelling optreden hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Bruce, We need you"

Het hele album The Rising is een ode aan 9/11. Nummers als 'Into the Fire', 'You’re Missing' of 'Paradise' snijden allemaal het gevoelige onderwerp aan. Het album was al in de maak voor de gebeurtenis en Bruce raakte opnieuw geïnspireerd een paar dagen erna. Hij was in eerste instantie niet van plan om hierover te schrijven vertelt hij tijdens een interview met Nightline: "Ik dacht er niet eens aan om erover te schrijven. Het voelde verkeerd". Dit was tot een onbekende taxichauffeur tegen Bruce riep: "Bruce, we need you now". The Rising was hierop zijn antwoord. De nummers die vóór 9/11 zijn geschreven namen een nieuwe betekenis aan, zoals het nummer 'My City of Ruins'. Hij trad op met dit nummer tijdens America: A Tribute to Heroes als ode aan 'alle gevallen broers en zussen'. De tekst "come on, rise up" was ineens van grote toepassing.

Bekijk hieronder het optreden:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Samen met The E Street Band

The Rising was het eerste album van Bruce in acht jaar. Daarnaast was het de eerste keer in achttien jaar dat Bruce samen met The E Street Band een album maakte. De laatste keer was op het hit-album Born In the U.S.A. The Rising werd goed ontvangen en was een groot succes in de Verenigde Staten. Niet alleen stormde het album naar de top van de hitlijsten, het werd ook positief ontvangen bij critici. "Een gedurfd thema met ruimte voor emoties, maar een bijzondere prestatie", volgens het muziekblad Rolling Stone. Het was één van de twee albums dat jaar dat de volle vijf sterren van ze ontving.

Top 2000

'The Rising' staat op plek 1174 in de Top 2000.

Omslagfoto: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie