Programma

The Amazing Stroopwafels over de mistroostige tekst van Oude Maasweg

  1. Nieuwschevron right
  2. The Amazing Stroopwafels over de mistroostige tekst van Oude Maasweg

In deze aflevering van Top 2000 a gogo spreken we met de zanger van The Amazing Stroopwafels, Wim Kerkhof over de Nederpop klassieker Oude Maasweg.

In 1981 brengen The Amazing Stroopwafels hun bekendste nummer Oude Maasweg uit. De single deed weinig op de Nederlandse hitlijsten, maar groeide wel uit tot een echte Nederpop klassieker.

Niet helemaal Nederlands

Het opvallende aan Oude Maasweg is dat het zowel een Engels en een Nederlands couplet bevat. Dit komt omdat de plaat eigenlijk een cover is van een Engelstalig nummer. "In 1973 heeft Lion Russel op de lp Carney Manhattan Island Serenade gezongen", legt leadzanger Wim Kerkhof uit. "Dat was een mistroostig lied. Zit je daar op een snelweg zo rond Manhattan met een lege tank. Je kan dan ook niet van de weg af. En het lijkt mij leuk om dat naar Nederland te halen. Daarom dat we het eerst ook in het Engels doen en dan komt daarna het Nederlandse."

Mistroostig

Wim Kerkhof gebruikt de term 'mistroostig' meer dan één keer om Oude Maasweg te beschrijven. Ook over de tekst van het nummer is goed nagedacht om de sfeer van het nummer zo somber mogelijk te maken.

Quote

Oude Maasweg, kwart voor drie

The Amazing Stroopwafels, Oude Maasweg

Waarom kwart voor drie?

"Dat kan kwart voor drie 's nachts zijn, maar ik denk aan kwart voor drie 's middags. Ook zo iets: de middag. De morgen dat is wat. Dan sta je op van: 'We gaan wat doen'. En de avond is ook leuk, maar de middag, ja dat zit er tussenin. En kwart voor drie is nou net het meest mistroostige deel van de middag."

Wil je meer achter de tekst van Oude Maasweg weten? Wim Kerkhof vertelt het in de nieuwste Top 2000 a gogo:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Amazing Stroopwafels in de NPO Radio 2 Top 2000

In de meest recente editie van de NPO Radio 2 Top 2000 stond Oude Maasweg van The Amazing Stroopwafels op plaats 231. Benieuwd hoe het nummer door de jaren heen door de lijst is gestegen en of gedaald? Bekijk hier de statistieken.

Foto omslag: Screenshot

Ster advertentie
Ster advertentie