NPO Radio 2 Top 2000

Why Tell Me Why is een noodkreet: 'Probeer goed te zijn naar je medemens'

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Why Tell Me Why is een noodkreet: 'Probeer goed te zijn naar je medemens'

"De tekst is - zelfs nu - heel actueel." In deze aflevering van de Top 2000 a gogo vertellen Anita Meyer, Piet Souer en Gregory Elias over het ontstaan van Why Tell Me Why.

Componist Piet Souer is rond 1981 "behoorlijk geïnspireerd" door Chi Coltrane en Elton John. Met die inspiratiebronnen in zijn achterhoofd schrijft hij de muziek voor Why Tell Me Why, waarin de 80’s gospelelementen duidelijk doorklinken. De songtekst gaat hem minder gemakkelijk af "aangezien Engels niet onze moedertaal is", vertelt de componist. "Daar is Gregory Elias mee aan de slag gegaan. En dat heeft hij briljant gedaan."

Het is niet de eerste keer dat de twee de handen ineenslaan. En als Souer bij Elias aanklopt, heeft die al een duidelijk thema voor het lied op het oog. "In die tijd waren zoveel dingen gaande in de wereld, in Amerika: blank Amerika, zwart Amerika, bruin Amerika. Maar ook het onbegrip tussen wat er in het Midden-Oosten speelde, onbegrip tussen China en Vietnam, onbegrip tussen Irak en Iran. Er was veel onbegrip tussen mensen." In zijn kamer in Amstelveen gaat Elias geïnspireerd door de spanningen in de wereld aan de slag met de lyrics. "Dat was geen uren werk hoor. Dat schrijf je zo op, als het er is."

'Niet zo enthousiast'

Anita Meyer is begin jaren 80 al op de hoogte dat Why Tell Me Why wordt gemaakt via Martin Duiser, de producer van het nummer. Op een middag staan Gregory Elias en Piet Souer op haar stoep met een eerste versie. "Die kwamen even op visite, een bakje koffie drinken: 'We hebben iets gemaakt.'" Maar meer dan 'een leuk liedje' denkt de zangeres eigenlijk niet van het nummer dat Souer en Elias voor haar spelen. "Ik was niet zo enthousiast", biecht Meyer op.

Souer en Elias laten het er niet bij zitten en duiken de studio in om een begin te maken. "Toen kwam ik een keer kijken op een avond. En toen waren ze ermee bezig en dacht ik: jeetje, wat heb ik nou gezegd?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Alle kleine beetjes helpen'

"Goed gezongen", zo omschrijft Elias Meyers uitvoering van Why Tell Me Why. "Precies wat ik dacht en wat ik wou horen. Ik denk dat Anita begrepen heeft dat we het over een serieus onderwerp hebben: verdraagzaamheid, probeer goed te zijn naar je medemens", legt de songwriter uit. "Je zegt het als noodkreet: 'Time is running out.' Jongens, ga zuinig om met het leven, ga zuinig om met deze hele mooie waarden waar wij het over hebben. Daar gaat het om."

Elias benadrukt dat die boodschap anno 2024 nog altijd actueel is. "Jeminee, al die misverstanden en onnodige haat, nijd, afgunst. Ik wil niet aanvaarden dat het nog steeds een onderwerp is. Ik begrijp dat klimaat en andere bijzondere dingen heel belangrijk zijn. Maar ik wil het niet aanvaarden. Ik ga ermee door", zegt hij vastberaden, "Alle kleine beetjes helpen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Anita Meyer in NPO Radio 2 Top 2000

Why Tell Me Why is sinds het begin van de lijst der lijsten goed vertegenwoordigd in de NPO Radio 2 Top 2000. Het nummer staat in 2023 op plek 481.

Ster advertentie
Ster advertentie