Programma

Het verhaal achter 'Hald Michs Vas' van Neet Oet Lottum

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Hald Michs Vas' van Neet Oet Lottum

In deze aflevering van Top 2000 A Gogo vertelt Neet Oet Lottum-frontman Frans Pollux je het verhaal achter het nummer 'Hald Michs Vas'!

Bijzondere binding

Frans Pollux neemt ons mee naar een optreden van Neet Oet Lottum in theater de Maaspoort in Venlo. De frontman vertelt over de bijzondere binding die veel mensen met 'Hald Michs Vas' hebben: "Waar we het ook spelen, in een volle feesttent of bij een begrafenis, er zijn altijd mensen die het nummer heel persoonlijk raakt. Op een of andere manier zit er iets in waar mensen wat aan hebben."

Kracht van het nummer

Pollux vertelt dat hij denkt dat de kracht van het nummer in het thema zit: "Er zijn niet zo veel liedjes over troost. Ik merk ook dat als er om je heen iets gebeurt, als er mensen doodgaan, dat het heel lastig is. Hoe gedraag je je naar de nabestaanden?" Het antwoord is volgens de frontman van Neet Oet Lottum simpel: "Je moet vasthouden en zeggen: 'het komt goed'. Het komt nooit meer goed als er iemand weg is, maar die woorden zijn krachtig genoeg om het idee in ieder geval voor even te doen landen. Het liefst zou je al het leed, de pijn en het verdriet vergeten. Dat gaat niet, maar het gaat wel even met vasthouden of een liedje."

Quote

Het liefst zou je al het leed, de pijn en het verdriet vergeten. Dat gaat niet, maar het gaat wel even met vasthouden of een liedje.

Frans Pollux

Diepere betekenis

Tijdens optredens merkt Pollux dat mensen hun eigen interpretatie geven aan 'Hald Michs Vas': "Veel mensen hebben het gevoel dat het over henzelf gaat. Alles wat ik er meer over zou zeggen, zou dat een beetje kapotmaken." Toch heeft het nummer volgens Pollux wel een diepere betekenis: "Het onderwerp is dood en wat liefde kan doen om de dood op afstand te houden. Dat vasthouden en de troost zijn onvoorwaardelijk. Dat vind je alleen bij iemand die onvoorwaardelijk van je houdt."

​Bekijk de hele aflevering van Top 2000 A Gogo over 'Hald Michs Vas' hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

​Foto omslag: screenshot video

Ster advertentie
Ster advertentie