Programma

Jeff Lynne van Electric Light Orchestra over Mr. Blue Sky: 'Er zit niet één slecht stuk in'

  1. Nieuwschevron right
  2. Jeff Lynne van Electric Light Orchestra over Mr. Blue Sky: 'Er zit niet één slecht stuk in'

In deze aflevering van Top 2000 a gogo vertelt Jeff Lynne het verhaal achter het nummer Mr. Blue Sky van Electric Light Orchestra.

Frontman Jeff Lynne schrijft het nummer Mr. Blue Sky op een berg in Zwitserland. Lynne: "Ik zat al een hele week op die berg en het was de hele tijd bewolkt en mistig. Op een dag scheen de zon uitbundig en was de lucht helemaal blauw. Ik kon oneindig ver kijken. Toen heb ik Mr. Blue Sky geschreven." Het nummer werd een hit en fans wilden het nummer maar al te graag live horen tijdens de concerten. Maar Lynne is in die periode niet tevreden over de live-sound. Het gaf hem als producer weinig voldoening. "Ik maakte de plaat met een orkest van dertig man en piano's, gitaren en koren. Dat kon je met zeven man niet zomaar tot leven brengen. We deden allemaal ons best. Het klonk zo goed als mogelijk was, maar het was moeilijk", aldus Lynne.

Nieuwe versie

Jeff Lynne vertelt dat alle albums in een razendsnel tempo zijn geschreven. "Ik schreef de nummers in een maand, we namen ze in zes weken op en na een week of een maand gingen we op tournee om het te promoten. Je had geen tijd om het goed af te maken." Maar in 2012 besluit hij nog eens met een frisse blik naar bepaalde nummers te kijken. "Ik heb nu dertig jaar meer ervaring als producer. Sommige nummers deed ik de eerste keer geen recht", aldus Lynne. Hij begint met sleutelen aan Mr. Blue Sky tot hij tevreden is. "Ik luisterde ernaar zoals ik dat doe met mijn perfectionistische blik. Er zit niet één slecht stuk in. Het hele nummer werkt mooi in de samenhang en het wordt een geheel en ik denk geen moment: had ik dat er maar niet in gedaan." Ook zijn manager en rest van de band zijn enorm enthousiast, dus besluiten ze in 2012 er een album van uit te brengen: Mr. Blue Sky: The Very Best of Electric Light Orchestra. Op het album staan ook verbeterde versies op van hits als Evil Woman, Livin' Thing en meer.

Bekijk de hele aflevering van Top 2000 a gogo over Mr. Blue Sky hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

Electric Light Orchestra staat in 2020 met vier noteringen in de Top 2000, met Mr. Blue Sky als hoogste notering op de 72e plek. Benieuwd hoe de nummers zich door de jaren heen hebben bewogen? Bekijk hier de statistieken.

​Foto omslag: still

Ster advertentie
Ster advertentie