Programma

Waarom heeft eten uit de diepvries een houdbaarheidsdatum?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom heeft eten uit de diepvries een houdbaarheidsdatum?

Waarom krijgen dieren laser-ogen in het donker, maar mensen niet? En hoe leeg je de filter in de wasmachine zonder knoeien? Dit en meer in het weekoverzicht van Bureau Kijk in de Vegte!

Waarom noemen we Rembrandt bij zijn voornaam en Van Gogh bij zijn achternaam

Het zijn allebei enorm bekende schilders, maar toch kennen wij Rembrandt van zijn voornaam en Van Gogh van zijn achternaam. Waarom kennen wij Van Gogh niet gewoon als Vincent? Of Rembrandt juist als Van Rijn? Nathalie Maciesza van Het Rembrandthuis legt het even uit.

Waarom kennen we Rembrandt van zijn voornaam en Van Gogh van zijn achternaam?

Hoe maak je de filter uit je wasmachine schoon zonder te knoeien

Ook je wasmachine heeft wel eens een schoonmaakbeurt nodig. Alleen is het legen van de filter in de wasmachine niet het makkelijkste klusje. Het zit vaak veel te laag en er komt altijd een stortvloed aan water uit. Gelukkig hebben de luisteraars een paar handige tips.

Hoe verschoon je de filter van je wasmachine zonder te knoeien?

Waarom staan de zonnepanelen altijd zo laag op de weilanden

Tegenwoordig kom je langs de snelweg vaak velden vol met zonnepanelen tegen. Hartstikke goed voor het milieu natuurlijk, maar waarom staan ze altijd zo laag op het veld? Hierdoor kunnen er geen schaapjes meer onderdoor lopen. Irene Bloemink van Holland Solar legt uit waarom:

Waarom staan zonnepanelen in weilanden zo laag op het veld?

Waarom heeft het eten uit de diepvries een houdbaarheidsdatum

Veel studenten maken er goed gebruik van: Eten uit de diepvries. Door het eten te bevriezen is het te koud voor de bacteriën om zich te vermenigvuldigen en staan daardoor stil. Hierdoor beschimmelt het eten dus niet. Maar waarom staat er dan tóch een houdbaarheidsdatum op het pakje? Voedseldeskundige Suzan Tuinier vertelt hoe het zit.

Waarom heeft diepgevroren eten een houdbaarheidsdatum?

Hoe komt het dat veel dieren laser-ogen krijgen in het donker maar wij niet

Je kent het vooral van katten die in het donker opeens een soort van laser-ogen krijgen. Maar ook veel andere dieren krijgen 's nachts lichtgevende ogen als je er met een lamp in schijnt. Hoe komt het dat wij dat dan niet hebben? Bioloog Maarten Loonen geeft antwoord.

Waarom hebben veel dieren ‘s nachts van die laser-ogen als ik mijn zaklamp erop schijn, en waarom he

Bureau Kijk in de Vegte

Luister naar Bureau Kijk in te Vegte elke zondag tussen 12:00 en 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie