Programma
BNNVARA

Kluun: 'Ik zie het als mijn queeste om mensen plezier in taal bij te brengen'

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Kluun: 'Ik zie het als mijn queeste om mensen plezier in taal bij te brengen'

Steeds minderen jongeren lezen, maar, in de coronapandemie kwam daar verandering in. Dankzij Booktok, een categorie op Tiktok, inspireren jongeren elkaar om meer te lezen. Schrijver Kluun is ook fervent TikTokker. In Zomerspijkers vertelt hij over zijn missie om mensen meer aan het lezen te krijgen.

Uit onderzoek van het boeken-kennisplatform KVB Boekwerk bleek eerder dat het aantal lezers onder de 15 tot 24-jarigen tijdens corona met 16 procent is gestegen. Kluun spreekt zich al jaren uit over de ontlezing in Nederland. "Bij Netflix is het: je ziet wat je krijgt, het is eigenlijk een soort kant-en-klaar-maaltijd. Als je leest, gaan je hersenen bedenken hoe ziet dit persoon eruit, hoe ziet de omgeving eruit, dat is ook met luisterboeken zo. Je hoeft geen literatuur te lezen, maar je moet kunnen lezen om mee te komen in de maatschappij."

'De roman is niet heilig'

Volgens Kluun gaat het niet om de verplichte literatuur op scholen, maar is het veel belangrijker dát kinderen lezen. "Het is het allerbelangrijkste dat ze lezen en daarna zien we wel weer verder." Kluun bereikt veel jongeren via TikTok en merkt dat ze wel degelijk geïnteresseerd zijn in lezen. "De roman is niet heilig, of meest ultieme. Ik vind dat De Jeugd van Tegenwoordig eens de Libris Literatuur Prijs moet winnen. Ik zie het als mijn queeste om mensen plezier in taal bij te brengen."

Het boek DJ van Kluun is ook verschenen als luisterboek, en is compleet aangekleed met geluidseffecten en muziek. "Dit was monnikenwerk om te maken. Ik heb twaalf uur zitten voorlezen en Bart Thimbles, de DJ, heeft er tweehonderd uur ingestoken. Ik ben zo trots op het resultaat."

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie