Programma

Dolores O'Riordan uitte haar liefdesverdriet in 'Linger'

  1. Nieuwschevron right
  2. Dolores O'Riordan uitte haar liefdesverdriet in 'Linger'

Twee jaar geleden overleed Dolores O'Riordan. In de jaren negentig schrijft ze voor het eerst een nummer samen met Cranberries-gitarist Noel Hogan: 'Linger'.

Cranberries-gitarist Noel Hogan schrijft de muziek voor het nummer voordat Dolores O'Riordan een onderdeel van de band is. De songtekst voor 'Linger' wordt zelfs eerst geschreven door de eerste zanger van de groep: Niall Quinn. Wanneer O'Riordan auditie doet voor de band heeft ze gelijk ideeën voor het nummer. Iets wat ze ook uitwerkt nadat ze zich officieel bandlid mag noemen van The Cranberries.

Verliefdheid

O'Riordan schrijft opnieuw een songtekst waarbij ze het heeft over haar gevoelens na het eindigen van de relatie met haar eerste vriend, een soldaat die haar hart brak. Ze geeft later aan dat het nummer gaat over 'de manier waarop ze op verliefdheid reageerde'. In een Songfacts-interview beschrijft O'Riordan 'Linger' als 'een liefdeslied'. In het nummer geeft ze aan dat ze niet goed behandeld is door haar liefde en dat ze hem ziet met een ander meisje, maar toch kan ze hem niet loslaten. In een interview in januari 1994 met Hot Press geeft O'Riordan aan: "Dat geval van verliefd zijn was eigenlijk slechts een kwestie van twee kussen. Het nummer 'Linger' is daarover geschreven en het is heerlijk, omdat het een tijd van onschuld omschrijft voor mij."

Wat zingt O'Riordan?

'Linger' is het eerste nummer dat O'Riordan en Hogan samen schrijven. Hogan vertelt in een interview met Q Magazine in 2018 dat hij geen idee had dat het een enorme hit zou worden. De reden? Hij kon het nummer in eerste instantie helemaal niet goed horen. "We hadden niet veel materiaal om het op te nemen, dus Dolores moest een microfoon op de gitaarversterker aansluiten", herinnert hij zich. "Dat geluid was vreselijk, dus ik kreeg eigenlijk nooit de tekst goed te horen. Ik kon de melodie en vreemde woorden hier en daar nog wel horen en af en toe 'Linger'." Uiteindelijk weet de band genoeg geld bij elkaar te sparen om het nummer op te nemen. In de studio hoort Hogan de vocalen van O'Riordan eindelijk in goede kwaliteit. Hij herinnert zich: "Ze zong 'Linger' en ik dacht: 'Oh mijn god. Dit is eigenlijk heel goed!'."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fanbase laten groeien

The Cranberries nemen de eerste versie van het nummer in 1990 op in de studio van hun manager in Limerick, Ierland. Het is uiteindelijk één van de drie nummers die op een demo verschijnt die ze uitdelen aan lokale platenzaken. De demo verschijnt ook bij Island Records op de mat en binnen een korte tijd tekent de band bij de platenmaatschappij. In 1991 verschijnt de eerst EP Uncertain. De band kiest er bewust voor om 'Linger' nog niet toe te voegen aan de plaat. Ze willen daarvoor eerst nog een grotere fanbase opbouwen en deze strategie werkt. Het duurt even maar op 12 februari 1994 bereikt 'Linger' de piekpositie 8 in Amerika. Het nummer verschijnt op het debuutalbum Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?.

Top 2000

In 2019 stond 'Linger' op nummer 488 in de Top 2000.

Foto omslag: screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie