NPO Radio 2 Top 2000

Ode To My Family bezingt een pijnlijk, nostalgisch sentiment

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Ode To My Family bezingt een pijnlijk, nostalgisch sentiment

The Cranberries verliezen op 15 januari 2018 zangeres Dolores O’Riordan. Ter ere van haar duiken we op haar sterfdag in Ode To My Family, een nummer dat overloopt van heimwee, nostalgie en familieliefde.

Ierse rockband The Cranberries breekt in 1995 internationaal door met hun tweede album No Need To Argue. Het album bevat een aantal van hun grootste hits, waaronder Zombie. Op dit album vinden we ook Ode To My Family: een nummer dat uit O’Riordans pen vloeit als de band op tour is.

Therapeutisch

Het succes van het eerste album brengt de band in 1993 naar de Verenigde Staten. “Ik was weg van mijn familie en vrienden en ik voelde me alleen, dus toen schreef ik dat nummer”, vertelt O’Riordan in een interview met Songfacts. Ze beschrijft haar jeugd, dat ze doorbrengt op het platteland van Ierland. De kern van het nummer omvat haar passie en droom om een rockster te worden, wat conflicteert met haar ouders en hun Ierse tradities. O’Riordan geeft aan dat dit hierdoor een van de meest therapeutische nummers was voor haar om te schrijven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet echt rock-‘n-roll

“Nummers als Ode To My Family zijn niet echt rock-’n-roll”, vertelt ze in een interview met The Irish Times. “Ode To My Family is een lofzang aan de simpele dagen van vroeger en de warmte en veiligheid van het familieleven.” In een interview met The Los Angeles Times omschrijft ze de pijnlijke nostalgie van het leven: “Het zal iedereen aanspreken die uit huis is gegaan en zich realiseert dat het tienerleven verdwenen is, en je het nooit meer terug zal krijgen.” Ze beschrijft het plotselinge bewustzijn en de waardering voor alles dat je ouders voor je hebben gedaan, ook al kon je ze niet uitstaan als tiener. “En dan word je ouder, en dan realiseer je je hoe cool je ouders eigenlijk waren en hoe fijn je jeugd wel niet was.”

Ode aan overleden ouders

“Weet je wie het nummer echt begrijpen? Mensen die hun ouders verloren zijn”, vertelt O’Riordan in een interview met Hot Press in 2002. “Het breekt hun hart als ze het nummer horen, omdat ze dan denken: ‘Waarom vertelde ik het ze niet toen ze nog leefden?’ Ze ervaren een soort vreemd zelfbewustzijn over bepaalde relaties.” In 2011 verliest O’Riordan zelf haar vader. Tijdens een concert in Montréal in 2012 draagt ze het nummer aan hem op. In een interview met Le Télégramme datzelfde jaar verklaart ze dat ze het nummer hierna emotioneel gezien niet meer kan zingen tot het laatste optreden van hun Europese tour dat jaar, waar ze het publiek de zinnen laat zingen die in het teken van haar vader staan. Dat laatste optreden check je hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Cranberries in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staan The Cranberries met 4 noteringen in de lijst der lijsten. Hun hoogste notering is Zombie op plek 80. Ode To My Family staat op plek 1113.

Ster advertentie
Ster advertentie