Programma

Metallica schreef Enter Sandman binnen twee dagen

  1. Nieuwschevron right
  2. Metallica schreef Enter Sandman binnen twee dagen

Enter Sandman kwam uit in juli 1991, twee weken voor de release van The Black Album. Het is een van de grootste successen van de metalband en staat in 2020 op nummer 68 in de Top 2000.

Gitarist Kirk Hammett noemt het ook wel Metallica’s eigen Stairway To Heaven, Jumping Jack Flash of Live Forever. Dit zijn natuurlijk klassiekers van Led Zeppelin, The Rolling Stones en Oasis, waarmee de bands gigantische successen boekten. Volgens Hammett betekende Enter Sandman ook zo'n grote omslag voor Metallica.

Een nieuwe weg inslaan

Waar Metallica in 1990 vrijwel uitsluitend bekend in de metalscene is, brengt het vijfde album Metallica, ook wel 'The Black Album' (door de zwarte albumhoes), daar verandering in. Het album wordt geaccepteerd door het grote publiek en Enter Sandman wordt grijsgedraaid op de Amerikaanse radio. Volgens drummer Lars Ulrich wilde de band met een frisse start de jaren 90 in. In een interview met het Engelse tijdschrift Uncut vertelt hij: "Onze nummers duurden voorheen vaak bijna tien minuten lang en veranderden twaalf keer van tempo. We wilden de boel stroomlijnen en makkelijker maken. We hebben Enter Sandman in een dag of twee geschreven en het hele nummer is gebaseerd op het basisriff."

Kindernachtmerrie

In de titel wordt gerefereerd naar het zandmannetje, die wij in Nederland ook wel kennen als Klaas Vaak. Hij zou korreltjes slaapzand in de ogen van kinderen strooien, zodat ze mooie dromen krijgen. Zanger James Hetfield had daar alleen een ander idee over. In een interview vertelt hij: "We wilden het in eerste instantie laten gaan over kinderen die in de wieg plotseling worden vermoord door het zandmannetje, maar dat vonden we te oubollig. Ik wilde meer het mentale vlak opzoeken en ingaan op een verhaal waarin een kind wordt gemanipuleerd door wat zijn ouders zeggen. Je weet wel, wanneer je wakker wordt met zo’n prutje in je oog… In het nummer wordt het kind verteld over het zandmannetje en hij flipt compleet. Hij kan er niet meer door slapen en het verhaal van het zandmannetje werkt dan eigenlijk omgekeerd en juist niet rustgevend." Dat zandmannetje lijkt in één klap niet zo onschuldig meer.

Quote

Keep you free from sin 'til the sandman he comes. Sleep with one eye open, gripping your pillow tight.

Metallica

Eerste show op Pinkpop

In 2008 staat Metallica voor het eerst op Pinkpop. Dat gemis maakt de band goed met een show die ruim twee en een half uur duurt en vol special effects zit. De setlist staat vol grote hits, waaronder ook Enter Sandman. Kijk hieronder naar de live-uitvoering van Metallica op Pinkpop.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Metallica in de Top 2000

Metallica staat in 2019 maar liefst elf keer in de Top 2000. Niet Enter Sandman, maar Nothing Else Matters is de hoogste notering van Metallica met een zeventiende plek in de lijst van vorig jaar. Benieuwd hoe Metallica door de jaren heen door de lijst is gestegen of gedaald? Bekijk de statistieken.

Foto omslag: Bullet-Ray

Ster advertentie
Ster advertentie