Programma

Krijgen leerlingen een leerachterstand door thuisscholing?

  1. Nieuwschevron right
  2. Krijgen leerlingen een leerachterstand door thuisscholing?

In Spijkers met Koppen praten Dolf en Willemijn met juffen Jolanda Rietel en Astrid Brugman over het thuisonderwijs.

Jolanda Rietel en Astrid Brugman zijn bekend van de serie Klassen op HUMAN op NPO 1, maar geven digitaal ook nog volop les. "We geven vanuit school les en dan stap ik in de auto en dan ga ik weer naar huis. Ik kom nergens", vertelt Astrid.

'Het is heel inspannend'

De dames geven nu al een tijdje digitaal onderwijs. "Ze loggen 's morgens in om kwart voor 9 en dan beginnen we om 9 uur. We houden heel even een praatje en dan beginnen alle lessen. Taal, rekenen, spelling en woordenschat. Ze hebben pauze van 12:00 tot 13:00 uur en dan gaan we weer verder. Om 3 uur sluiten we de dag af", vertelt Jolanda. Hoe bevalt het om digitaal les te geven? "Het is heel zwaar. Het is heel inspannend."

Geen laptops

De onderwijswethouders van de vier grote steden willen een nationaal plan om achterstanden in het onderwijs in tijden van corona zo veel mogelijk te beperken. De juffen hebben ook de brandbrief aan onderwijsminister Arie Slob gelezen. Herkennen zij het beeld? "Het zal absoluut zijn, maar bij ons valt het mee. We geven de hele dag les. We geven de lessen die we op scholen ook zouden doen", vertelt Jolanda. "Ik denk dat het bij ons wel meevalt." Toch denken ze wel te weten waar het probleem ligt. Veel scholen hebben namelijk geen laptops, maar gelukkig heeft de school van Jolanda en Judith dit wel. "Heel veel scholen hebben die laptops niet. Daar moet het geld naartoe. Wij kunnen ieder kind bereiken, maar als je niet online met ze kunnen praten dan zou je ook pakketjes mee moeten geven. Dan bereik je ze niet en dan krijg je achterstand", vertelt Astrid.

Als ze het allemaal konden bepalen in Nederland, wat zouden ze dan graag willen veranderen in het onderwijs? Je hoort het antwoord hieronder:

Spijkers met Koppen

Je hoort Spijkers met Koppen iedere zaterdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie