Programma

Status Quo schrijft 'Down Down' onder invloed van drugs

  1. Nieuwschevron right
  2. Status Quo schrijft 'Down Down' onder invloed van drugs

In de nieuwste Top 2000 a gogo vertellen de bandleden van Status Quo over één van hun grootste hits 'Down Down'. Ze kwamen op de inspiratie voor het refrein onder invloed van drugs.

De Britse rockband Status Quo brengt in 1975 één van hun grootste hits 'Down Down' uit. De band heeft tussen 1968 en 1990 maar liefst 23 top 10-hits in het thuisland, maar 'Down Down' bereikt als enige de nummer 1-positie.

Helemaal niks aan

Je zou denken dat het leuk is om zo'n grote hit live te spelen, maar daar denken de heren van Status Quo anders over. "Hoe dat is? Ik haat het. Nee ik vind er niks aan. Hij vindt het leuk", vertelt Francis Rossi terwijl hij naar zijn mede-bandlid Rick Parfitt wijst. Ondanks dat Rossi niet warm wordt van het nummer blijft de band hem wel live spelen voor de fans. "Maar het spelen voor zo'n publiek, dat zo reageert, dat is leuk. Zij vinden het leuk en daar moeten we wat mee. Wij doen niet net of we geen verleden hebben. Veel groepen wel, maar wij doen wel oud werk."

Onder invloed van drugs

Het duo begint met het schrijven van 'Down Down' in Engeland, maar loopt vast bij het refrein. De creativiteit barst los als ze onder de invloed van drugs zijn. "We hadden de coupletten klaar maar in het refrein miste nog iets", vertelt Rossi. "We moesten steeds denken aan het nummer 'Deborah' van Marc Bolan en bedachten dat er iets bij moest dat klonk als 'd-d'. Zo kwamen we op 'Down Down' dat eigenlijk nergens op sloeg bij de rest van de tekst, maar het werkte wel. Het was nou ook weer niet zo dat we tot dan toe hele betekenisvolle teksten hadden geschreven." Parfitt voegt daar lachend aan toe dat de tekst waarschijnlijk door de drugs is ontstaan. "Het waren de drugs", antwoordt Rossi vervolgens.

Wil je weten hoe de band er alles aan deed om tegen de norm in te gaan? Bekijk dan de Top 2000 a gogo:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de meest recente editie van de Top 2000 stond 'Down Down' van Status Quo op plaats 983.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie