Programma

Het verhaal achter Hotel California van Eagles

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter Hotel California van Eagles

Vandaag in 1977 brachten de Eagles Hotel California uit. Gitarist Joe Walsh vertelt in deze Top 2000 A Gogo het verhaal achter de grootste hit van de band: "California was één groot hotel."

Eén groot hotel

Walsh krijgt heel vaak dezelfde vraag: Zitten er verwijzingen naar de duivel in het nummer? En nog vaker vragen mensen of er echt een Hotel California is. Walsh legt uit dat het een metafoor is: 'Iedereen ging naar Los Angeles. Daar moest je zijn als je het wilde maken. We beïnvloedden elkaar als muzikanten. Jackson Browne, John David Souther, Buffalo Springfield. Niemand kwam uit Californië. Ze kwamen allemaal uit Ohio. Of Michigan of Texas. Californië was één groot hotel. Een gigantische smeltkroes van talentvolle mensen die erbij wilden horen. Dat bedoelden we toen met Hotel California."

Quote

We hadden ontzettend veel geluk dat iemand op ‘opname’ drukte.

Joe Walsh

Geen flauw benul

Dat het nummer is uitgebracht, is volgens Walsh niet zo vanzelfsprekend: "Iedereen dacht dat we heel bewust bezig waren, maar meestal hadden we geen flauw benul. De chemie was er wel. We hadden ontzettend veel geluk dat iemand op het knopje 'opnemen’ drukte." Walsh en zijn muziekvrienden hebben nooit durven dromen dat ze zoveel mensen zouden beïnvloeden. Hoewel ze wel doorhadden dat er bijzondere muziek werd gemaakt: "We wisten dat we goed waren. We wisten dat er nooit eerder zulke gitaarsolo’s waren geprobeerd."

Bekijk de hele aflevering van Top 2000 A Gogo over 'Hotel California' hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eagles in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 zijn de Eagles negen keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. Hotel California is met de derde plaats het hoogst genoteerde nummer.

Foto omslag: still video

Ster advertentie
Ster advertentie