Programma

Van deze nummers ga je harder rijden

  1. Nieuwschevron right
  2. Van deze nummers ga je harder rijden

Door welke muziek ga je harder en gevaarlijker rijden? Een universiteit in China heeft het onderzocht.

Steeds meer mensen luisteren naar de radio, maar is dat in de auto van invloed op ons rijgedrag? Wetenschappers van de South China University of Technology hebben ontdekt dat het luisteren van stevige muziek een verschil maakt op de snelweg. Luisteren naar muziek met meer dan 120 beats per minute (BPM) in de auto zorgt er namelijk voor dat gebruikers harder gaan rijden, maar ook sneller gevaarlijke manoeuvres uithalen.

Rijsimulator

Om dit te testen lieten de onderzoekers zestig mensen twintig minuten lang in een rijsimulator rijden op een snelweg met zes rijstroken. Tijdens deze 'rit' kregen de mensen rockmuziek te horen, maar ook rustige nummers of helemaal geen muziek. De bestuurders wisselden gemiddeld zeventig keer van rijstrook, maar zodra rockmuziek te horen was steeg dit aantal naar 140 keer. Ook bleek het gaspedaal iets verder ingedrukt te worden door 'rockers', want ze reden vijf kilometer per uur harder.

'American Idiot' op de weg

Nu is natuurlijk de grote vraag: Welke nummers zorgen voor de gevaarlijkste bestuurders? De klassieker 'American Idiot' van Green Day staat bovenaan het lijstje met 189 beats per minute. Gevolgd door ‘Party in the USA’ van Miley Cyrus. Wil je rustig en goed rijden? Dan hoort jouw playlist nummers als ‘Stairway to Heaven’ van Led Zeppelin (63 BPM) en ‘Under the Bridge’ van Red Hot Chili Peppers te bevatten. Deze nummers zijn het minst gevaarlijk om mee te rijden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie