Mensen luisteren steeds meer naar radio

Ook DAB+ scoort goed

De luistertijd naar radio en eigen muziek is in de afgelopen jaar weer toegenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO).

In 2017 luisterden mensen gemiddeld 190 minuten per dag, maar inmiddels is dit aantal gestegen naar gemiddeld 202 minuten per dag. Live radio luisteren is nog steeds het populairst, met een aandeel van 72 procent van alle luisterminuten.

Live radio luisteren blijft belangrijkst

Frans Kok, de directeur van NLO verwacht dat live radio luisteren het grootste aandeel blijft hebben. "De digitale transformatie is op alle fronten goed zichtbaar in het audio ecosysteem. Luisteren via de smartphone, ontvangst via DAB+ en abonneren op podcasts zijn daar goede voorbeelden van. We constateren dat live radio met afstand de grootste luisteractiviteit is en dat het aandeel op niveau blijft. De digitale transformatie zorgt voor marktgroei en gaat niet ten koste van het live radioluisteren," aldus Frans.

Digitaal luisteren

Ook via DAB+, internet en settop-boxen wordt steeds meer geluisterd. Smartphones blijven ook niet achter: 30 procent van de luistertijd op smartphones gaat naar live radio. Toch zijn diensten als Spotify nog net iets populairder met een aandeel van 54 procent. 

Podcasts

Podcasts mogen zeker niet vergeten worden. Op het moment luisteren namelijk zo'n 5 miljoen mensen naar podcasts, waarvan een kwart op abonnementsbasis. Eén luistersessie van podcasts duurt gemiddeld 41 minuten.

Foto omslag: NPO Radio 2


STER Advertentie
STER Advertentie