Programma
KRO-NCRV

De Gouden Strot van Janis Joplin

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Strot van Janis Joplin

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar is het nu tijd voor De Gouden Strot. En op veler verzoek staat deze week Janis Joplin in de schijnwerpers.

Janis Joplin groeit op in het conservatieve Port Arthur in Texas. Ze profileert zich hier al snel, want ze is wat ‘anders’. Ze is niet bang om haar biseksualiteit te uiten, zingt te pas en te onpas blues en komt op voor de Afro-Amerikanen in haar omgeving. Daarbij heeft ze in haar jongere jaren last van acne en overgewicht, waardoor ze het mikpunt wordt van pesterijen.

Op naar ‘hippie central’

De pesterijen houden haar niet tegen, maar ze houden gelukkig wel op wanneer ze tijdens haar studietijd - begin jaren zestig - opvalt. Joplin loopt op blote voeten over de campus en sleept overal haar autoharp mee naartoe zodat ze zichzelf kan begeleiden als ze ineens de behoefte voelt om te zingen.

In 1963 verhuist Joplin naar ‘hippie central’: San Francisco. Hier voelt ze zich helemaal thuis en valt ze wederom op. Maar dit pakt wat minder goed uit als ze drugsverslaafd raakt en 40 kilo afvalt. Ze keert terug naar Texas om te herstellen, maar komt al snel terug naar San Francisco om zich bij de band Big Brother And The Holding Company te voegen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De doorbraak en het einde

Dit blijkt Joplins doorbraak. Het lelijke eendje verandert in een sterke, flamboyante vrouw die iedereen wegblaast met haar uniek bluesgeluid met groot bereik. De blueszangeres is technisch sterk en heeft een rauw geluid omdat ze een goede houding heeft en haar stembanden goed laat rusten.

Maar de rust is van korte duur wanneer Albert Grossman haar manager wordt. Hij helpt haar en zichzelf aan een dik belegde boterham, wat ze uiteindelijk vooral uitgeeft aan drugs. Na een tijd scheidt ze haar wegen met de band en stort ze zich samen met een nieuwe band op de blues. Maar dit houdt niet lang stand. Joplin voelt dat de koek op is en begint met afkicken. Helaas zwicht ze tijdens de opnames van haar nieuwe album toch voor heroïne. Door een overdosis overlijdt ze in ’70 en wordt ze daarmee lid van de 27-club.

Drie maanden later verschijnt de blueszangeres’ tweede album Pearl. Joplin is een iconische vrouw met een buitenaardse stem en is daarom de tweede toevoeging aan De Gouden Strot.

De Gouden Strot

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar, waarin de beste drummers en basgitaristen ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Strot eert Emmely dit keer de beste zangeres in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat!

Ster advertentie
Ster advertentie