Programma
KRO-NCRV

James Gadson, de drummer achter o.a. Harry Styles en Gloria Gaynor

foto: YouTube video
  1. Nieuwschevron right
  2. James Gadson, de drummer achter o.a. Harry Styles en Gloria Gaynor

In Het Gouden Trommelvlies wordt elke week de schijnwerpers op de grootste drummers ter wereld gezet. Vandaag is het de beurt aan de 83-jarige James Gadson, het zal je verbazen hoe vaak je zijn werk hebt gehoord.

James Gadson werd geboren in 1939 in Kansas City en hij groeide op in een muzikaal gezin, maar toch kwam hij pas vrij laat, rond zijn 21e, achter de drums terecht. Via omwegen komt hij terecht in Los Angeles, waar hij zich aansluit bij verschillende funk- en soulgroepen.

Toch vindt hij die aansluiting niet zo makkelijk als je misschien zou verwachten. James was van huis uit namelijk een jazzdrummer en moest zichzelf opeens een nieuwe stijl aanleren: rhythm and blues. James wordt lid van de Charles Wright & the Watts 103rd Street Rhythm Band waarmee hij drie albums opneemt tussen 1968 en 1970. Grote bekendheid kreeg hij als drummer in 1972 na de release van het album Still Bill van Bill Withers.

Bijzondere samenwerking

James Gadson wordt een veelgevraagde R&B drummer. Zo werkte hij ook samen met onder anderen The Temptations, Marvin Gaye, Gloria Gaynor en Garl Carlton. Wellicht vraag jij je af waarom gaan wij terug naar deze oude funk, rhythm en blues drummer?

Daar is een simpele reden voor: Gadson is tot de dag van vandaag nog steeds relevant. Ondanks zijn 83-jarige leeftijd, drumt hij nog steeds voor onder anderen Jamie Lidell, D'Angelo, Beck en was onlangs zelfs te horen op het nieuwe album van Harry Styles. De funky R&B drummer James Gadson verdient wat betreft Het Gouden Trommelvlies zeker een plek in dit erelijstje.

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat met Emmely de Wilt elke zaterdag en zondag tussen 10:00 en 12:00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie