Artiest

Gloria Gaynor

  1. Artiestenchevron right
  2. Gloria Gaynor
Queen of disco uit New Jersey, haar echte naam is Gloria Fowles. Ze ontdekt op haar dertiende dat ze zangeres wil worden. Op 18-jarige leeftijd produceert Johnny Nash haar eerst single en bedenkt een artiesten naam. In de jaren zeventig en tachtig scoort ze veel discohits, in de jaren negentig richt ze zich meer op gospel, waardoor haar carrière in de popmuziek op een lager pitje komt te staan.

Geboren in een muzikaal gezin op 7 september 1947 te Newark in de Amerikaanse staat New Jersey.  In 1965, nog geen 18 jaar oud, produceert Johnny Nash (van de Britse nummer 1 hit in 1975 ‘Tears on My Pillow’) haar eerste single en bedenkt een artiestennaam, voordat ze gaat zingen bij de Soul Satisfiers. Maar Gloria wordt pas echt ‘ontdekt’ door Jay Ellis, haar latere manager, tijdens een optreden in de nachtclub ‘The Wagon Wheel’ in New York.

Disco

Samen met producers Tony Bongiovia en Meco Monardo bedenkt Ellis een disco-beat voor Gloria die kenmerkend zal blijven voor haar sound. Bekende singles van Gloria zijn ‘Honey Bee’, ‘Never Can Say Goodbye’ en ‘Reach Out I’ll Be There’ In 1975 wordt Gaynor in New York City ten overstaan van duizenden fans gekroond tot Queen of the Disco’s. Maar de échte kroon op haar werk komt 4 jaar later met de wereldwijd bekend geworden hit ‘I Will Survive’. Haar in 1984 uitgebrachte album I Am What I Am en de gelijknamige titelsong zijn ook een groot succes.

Gospel

Na deze disco-periode gaat Gaynor meer gospel zingen waardoor haar carrière in de popmuziek op een lager pitje komt te staan. Desalniettemin komen er veel albums uit met materiaal van Gloria. In 1984 verschijnt I Am Gloria Gaynor, daarna ondermeer The Power Of Gloria Gaynor (1988) en Heart And Soul Of Gloria Gaynor (1992). Op het album I’ll Be There (1995) is ook de soulvolle stem van Isaac Hayes te horen, de maker van o.a. de briljante soundtrack Shaft (1971). Samen met Isaac zingt Gaynor Barry Whites klassieker ‘You Are My Everything’. In totaal zijn er van Gloria’s materiaal een twintigtal compilatiealbums samengesteld.

I Will Survive

Haar jaren zeventig en tachtig hits, inmiddels beschouwd als ‘campy’, kan je overal horen: in disco’s, extravagante clubs en natuurlijk karaoke bars. (Hoe vaak zal daar niet ‘I Will Survive’ aangevraagd worden op één avond?) Maar Gaynor zélf laat ook nog regelmatig van zich horen. Zo treedt zij op voor liefdadigheidsdoeleinen en neemt ze begin 2000 ‘Last Night’ op, dat ze samen met Giorgio Moroder zingt. Medio januari 2001 brengt ze haar dancetrack ‘Just Keep Thinking About You' uit.