Programma

Soul Night Special over legendarische begeleidingsbands

  1. Nieuwschevron right
  2. Soul Night Special over legendarische begeleidingsbands

In de eerste uitzending van januari stond Prince centraal in de Soul Night Special, deze keer werd de rode draad gevormd door legendarische begeleidingsbands van studio's zoals Stax Records en Motown.

In deze speciale aflevering van Soul Night met Simone hoor je een heerlijke combinatie van liedjes van andere artiesten waar ze op meespeelden, alsook hun eigen muziek.

MFSB

MFSB is een afkorting voor Mother Father Sister Brother. Het was de naam van een collectief van ruim dertig sessiemuzikanten van Sigma Sound Studios in Philadelphia. Ze werkten samen met twee belangrijke architecten van de Philadelphia Soul: songwriting en productie team Gamble & Huff. MFSB is te horen op duizenden opnames van o.a. The O’Jays, Wilson Pickett, Harold Melvin & The Blue Notes én de gelegenheidsformatie The Philadelphia All Stars. Op de grote hit Let’s Clean Up The Ghetto begeleidden ze Teddy Pendergrass, Archie Bell, The O’Jays, Lou Rawls, Dee Dee Sharpe en Billy Paul, die allemaal getekend waren bij het label Philadelphia International Records.

MFSB maakte ook de theme tune voor het legendarische muziek tv-programma Soul Train, en dit werd tevens hun grootste hit: T.S.O.P. (The Sound Of Philadelphia), met vocale bijstand van de Three Degrees.

Toto

Steve Lukather, David Paich en Jeff & Steve Porcaro van Toto hebben letterlijk meegespeeld op meer dan 5000 albums van andere artiesten. Een van de bekendste was Thriller van Michael Jackson. Ze speelden mee op vrijwel alle nummers, maar werkten ook mee aan de productie. Keyboardplayer Steve Porcaro schreef samen met John Bettis het nummer Human Nature, dat eigenlijk bedoeld was voor Toto zelf, maar het was zo’n perfecte match dat ze besloten om het toch aan Michael te geven. Thriller kwam uit in hetzelfde jaar als het Toto klassieker album IV, met grote hits als Africa en Rosanna, maar ook het soulvolle Waiting for your love (1982).

Kleeer

Iets obscuurder als begeleidingsband is de Amerikaanse band Kleeer alias The Jam Band alias The Universal Robot Band. Je kent ze wellicht van nummers als Keep Your Body Workin (1978) en Tonight’s The Night (1984). Later werden ze van grote invloed op de ontwikkeling van hip hop en samples van hun muziek zijn gebruikt door o.a. Dr. Dre, 2Pac en Snoop Dogg. Als begeleidingsband speelden ze o.a. mee op een nummer van zanger Leroy Burgess uit Harlem, die familie is van Betty Wright, Archie Bell, Stax/Volt President Al Bell en diverse leden van Kool & The Gang. Zijn oom is Thom Bell, die als songwriter ook van grote invloed was op de ontwikkeling van Philadelphia Soul. Leroy zong bij de band Black Ivory, schreef voor Rick James en Q-Tip, en had een solo-succesje in 1976 met Barely Breaking Even.

Stax Records

Stax Records in Memphis had in de loop der jaren verschillende huisbands, die de muziek inspeelden voor hun ongelofelijke catalogus aan artiesten, zoals Rufus & Carla Thomas, Sam & Dave, William Bell, Isaac Hayes, The Staple Singers en Arthur Conley. Gevestigd in Memphis in het diepe Zuiden van de VS, mengden ze niet alleen als een van de eerste studios muzikanten van alle huidskleuren door elkaar, maar ook muzikale genres zoals gospel, blues, country & soul. Respect yourself: The Stax Records Story is een interessante documentaire over hoe de geschiedenis van het Stax label gelijk opging met de ontwikkeling van de Amerikaanse Burgerrechtenbeweging van de jaren zestig.

De eerste band was The Royal Spades, die hun naam later veranderden in the Mar-Keys. Zij ontwikkelden zich door tot wat later Booker T & The MG’s zou worden, die meespeelden op meer dan 500 Stax albums, waaronder het album Just As I Am van Bill Withers met hits als Ain’t No Sunshine en Grandma’s Hands. Hun eigen grootste hit was Green Onions. In de latere jaren van het Stax label namen The Bar-Kays het over van Booker T & The MG’s en speelden o.a. op het prachtige Sittin’ On The Dock Of The Bay van Otis Redding. Eén van hun eigen grootste hits was het nummer Soul finger.

The Meters

The Meters waren een funkband uit New Orleans, opgericht door Art Neville van The Neville Brothers. Jarenlang waren ze ook de huisband van de studios van producer Allen Toussaint in New Orleans. Ze werkten als backing band met o.a. Robert Palmer en Paul McCartney. Ook zijn ze te horen op de mega hit Lady Marmalade van Labelle. Ze maakten talloze albums met eigen muziek, waaronder het welbekende Cissy Strut en Just kissed my baby. Hun invloed op andere artiesten is onmeetbaar en ze zijn veelvuldig gesampled, o.a. door Red Hot Chili Peppers, LL Cool J en Queen Latifah.

The Funk Brothers

The Funk Brothers waren dé begeleidingsband voor Motown Records vanaf 1959, totdat het label van Detroit naar Los Angeles verhuisde in 1972. In tegenstelling tot de huisbands van Stax Records werden The Funk Brothers niet in de schijnwerpers gezet. Jarenlang werden hun namen niet eens op de hoes vermeld, totdat Marvin Gaye daar verandering in bracht met zijn album What’s Going On (1971). The Funk Brothers speelden op duizenden Motown liedjes en zijn b.v. ook te horen op Stevie Wonder’s For Once In My Life. Bassist James Jamerson creeërde daarvoor een compleet geimproviseerde baslijn, waarbij hij geen twee maten hetzelfde speelde! Standing in the shadows of Motown is een interressante documentaire over de geschiedenis van The Funk Brothers.

The Muscle Shoals Rhythm Section

The Muscle Shoals Rhythm Section was ook bekend als 'The FAME Gang' en 'The Swampers'. Deze groep sessie muzikanten vormden jarenlang de huisband van de legendarische FAME Studios in Muscle Shoals, gevestigd in een verbouwde tabaksschuur in een een piepklein dorp in het noorden van Alabama aan de oever van de Tennessee River. Ze speelden o.a. mee op een scala aan hits, waaronder Tell Mama van Etta James. Ook op Wilson Pickett’s Land of 1000 Dances waren ze te horen. Later richtten The Swampers in hetzelfde dorp nog hun eigen studio op. Over dit fascinerends stuk muziekgeschiedenis is een fantastische documentaire gemaakt, simpelweg genaamd Muscle Shoals.

NPO Luister

Simone Walraven heeft ook haar eigen podcast Simone's Songlines. Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Soul Night met Simone

Je hoort Soul Night met Simone elke zaterdag van 21:00 tot 00:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Ben Houdijk

Ster advertentie
Ster advertentie