Programma
BNNVARA

Bang voor spinnen? Zo kom je van je spinnenfobie af

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Bang voor spinnen? Zo kom je van je spinnenfobie af

Het is een traumatische week voor de vele spinnenhaters onder ons. Eerder deze week bleek de valse wolfspin bezig aan een opmars in Nederland en tot overmaat van ramp wordt dit weekend ook nog eens de Nationale Spinnentelling gehouden. Maar is die angst terecht? Spinnenexpert Peter van Helsdingen en psycholoog Nathalie Burger schuiven bij Spijkers met Koppen aan om zelfs de grootste arachnofoob gerust te stellen.

Waar de valse wolfspin vroeger vooral in zuidelijker gelegen landen als Spanje voorkwam, duikt de soort nu steeds vaker op in ons eigen land en dus gaan alle alarmbellen af. Toch hoeft dat niet per se terecht te zijn. De ‘valse’ wolfspin is namelijk, zoals de naam al doet vermoeden, niet een echte wolfspin. Volgens Peter is het dan ook geen buitengewoon gevaarlijke spin: “Deze spin is net als andere spinnen een insecteneter. Hij bijt mensen enkel als je hem beetpakt, maar dat geldt voor alle spinnen.”

Spinnentherapie

Nathalie is psycholoog en probeert mensen binnen twee dagen van hun spinnenfobie af te helpen. Dat is hard nodig, want tussen de drie en zes procent van de mensen heeft last van deze fobie. Die angst kan zich op allerlei manieren uiten en dan gaat het niet enkel om het slaan van een gil als er eentje over de muur kruipt: “We hadden iemand in de kliniek die puur door een spin haar huis niet meer binnen durfde te gaan. Mensen vermijden vaker plekken waar een spin zit en doen dan dus niet meer de dingen die ze willen doen.”

Om mensen snel van hun fobie af te helpen is het volgens Nathalie belangrijk om vooral die angst onder ogen te komen. Ter demonstratie heeft ze een kleine vogelspin meegenomen, die in haar kliniek gebruikt wordt om de paniek op te roepen die mensen voelen bij het zien van een spin. “Het is heel heftig om die angst bij mensen te zien, maar je moet de confrontatie aangaan. Dat kun je ook thuis doen. Zoek het moment waarop de spanning in je lichaam komt op en bouw het vanuit daar verder. Kijk bijvoorbeeld of je de spin rustig weg kunt halen en ergens buiten neer kunt zetten.”

Spinnen in huis

Mocht je dit weekend mee willen doen aan de Nationale Spinnentelling of juist van de angst voor onze 8-potige vriend af willen komen dan hoef je niet ver te zoeken. Er zijn heel veel spinnen te vinden in onze tuin, maar ook in huis. Peter heeft een tip voor iedereen die in huis op zoek gaat naar spinnen: “Ze zijn overal te vinden, maar overdag kruipen ze weg en zullen ze onder de vensterbank of langs het raamkozijn zitten. In de avond zijn spinnen een stuk actiever en dus makkelijker te vinden.”

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie