Programma
BNNVARA

Een klimaatactivist hypocriet? ‘Als je minder CO2 wil uitstoten dan moet je niet leven’

foto: De Stroom
  1. Nieuwschevron right
  2. Een klimaatactivist hypocriet? ‘Als je minder CO2 wil uitstoten dan moet je niet leven’

Dat we een giga klimaatprobleem hebben, daar zijn inmiddels de meeste mensen wel achter. In plaats van met een vingertje te wijzen om je te vertellen wat je niét mag doen, vertellen acteurs Sieger Sloot en Carice van Houten in Spijkers met Koppen wat je wél kunt doen.

Veel mensen hebben het liever over hun ingegroeide teennagel dan over het klimaat, concludeert Sieger Sloot. "Ik ging als een vuurpijl af. Bij een bijeenkomst van Extinction Rebellion ben ik me helemaal de tandjes geschrokken en toen ging er een knop om", zegt Carice van Houten over haar zorgen over het klimaat. In de podcast 'Eerste Hulp Bij Uitsterven' probeert het duo daarom met een spoedcursus mensen aan te sporen zich ook in te zetten tegen klimaatverandering.

Dilemma's en hypocrisie

De cursus begint met een opwarmrondje, waarna in het volgende cursusonderdeel een expert vertelt over de stand van het klimaat. Er komen ook zogeheten conversation starters voorbij, om zo laagdrempelig het gesprek aan te gaan. Carice heeft een op maat gemaakt dilemma voor Dolf meegenomen. "We vonden 'wil je nooit meer vliegen, of nooit meer vlees eten' iets te makkelijk. Daarom, je kunt de wereld redden door klimaatgigolo te worden en met elke CEO van een vervuilend bedrijf seksuele handelingen uitvoeren, óf je mag alleen nog maar grappen over de klimaatcrisis en pensioenfondsen maken." De keuze is snel gemaakt voor Dolf.

Door zich actief uit te spreken voor het klimaat, krijgen ook Sieger en Carice het verwijt hypocriet te zijn. "Het is zo'n zinloze discussie. Iedereen is hypocriet. Als je leeft ben je hypocriet", zegt Sieger. "Ik heb ook heel veel gerookt, maar mag ik daarom niet zeggen dat het beter is om niet te roken? Dan schiet het dus niet op", reageert Carice. Carice merkt dat mensen activisme soms een beetje eng vinden. "Je kunt ook binnen je eigen kring een gesprek starten, een podcast maken is ook een vorm van activisme."

De podcast 'Eerste Hulp Bij Uitsterven' is te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie