Programma
BNNVARA

Praten, fluiten én zingen: papegaaien zijn net zo muzikaal als mensen

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Praten, fluiten én zingen: papegaaien zijn net zo muzikaal als mensen

'September' van Earth Wind & Fire is enorm populair onder papegaaien. Waar komt die muzikaliteit vandaan en wat leert ons dat over de mens? Voor het antwoord op die vraag zijn wetenschappers Michelle Spierings en Nick Dam op zoek naar zingende papegaaien. Michelle en Nick delen in Spijkers met Koppen de eerste resultaten van hun onderzoek. En ook papegaai Cockje en zijn eigenaar Lydia schuiven aan.

"Wij willen weten of er een biologische oorsprong is voor de menselijke muzikaliteit", legt Michelle Spierings uit. "En daarvoor zijn wij op zoek naar dieren die dus dezelfde muzikale eigenschappen hebben." En dan kom je natuurlijk al snel uit bij de papegaai. Maar niet elke papegaai kan even goed fluiten. Grijze roodstaarten zijn er heel erg goed in – "die kunnen én praten, én zingen, én een telefoon nadoen"–, terwijl de beroemde rode ara's juist minder geluid maken.

Cockje is zo'n grijze roodstaart, maar aan tafel bij Spijkers met Koppen wil Cockje nog niet zoveel van zich laten horen. "Kan hij wel op commando zingen?", vraagt Dolf voorzichtig. "Ja, we hebben net in de taxi hiernaartoe het hele repertoire doorgezongen. Op een gegeven moment deed de taxichauffeur zijn oordoppen in", antwoordt baasje Lydia. Live in de uitzending lijkt Cockje toch nog een beetje plankenkoorts te hebben.

Een toontje hoger

De grote vraag die de onderzoekers stellen is: hebben papegaaien relatief gehoor? Want die eigenschap wordt vaak aangezien als dé reden dat mensen muzikaal zijn. Relatief gehoor houdt in dat je een melodie blijft herkennen, ook als de toonhoogte wordt aangepast. Precies dat kregen de papegaaien voor hun kiezen. Ze kregen bepaalde melodieën aangeleerd, die Nick daarna een toontje hoger – of lager – zet. Nick legt uit: "We vragen eigenaren die melodie dan af te spelen om te zien of de papegaai dan ook dezelfde melodie gaat zingen, maar dan hoger of lager."

Er werd lang gedacht dat alleen mensen relatief gehoor hebben. Maar wat blijkt: Papegaaien kunnen het ook! En dan laat Cockje toch van zich horen: “IIEEEEEE”. Maar de onderzoekers willen graag nóg meer data. "We hebben er nu een stuk of twintig die goed meedoen, maar we hopen er minimaal vijftig te hebben", vertelt Michelle. "Daarom zijn we nu ook in het buitenland aan het zoeken." Dus, bent of kent u een papegaai met zangtalent? Meld u!

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie