Programma
PowNed

Het verhaal achter Super Freak van Rick James

foto: Still Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter Super Freak van Rick James

In DagNacht duikt Desiree van der Heiden in de geschiedenis van Motown. Deze keer gaat het over Rick James' hit Super Freak.

Als 80's-badboy Rick James in 1980 het album Garden Of Love uitbrengt, is dat niet de meest geliefde plaat. "Er staan namelijk alleen maar ballads op", vertelt Desiree in DagNacht. Daar is op zich niet per se iets mis mee. Maar je hebt natuurlijk ook wel gewoon eens een keertje zin in wat vrolijkers als je een album luistert", vertelt ze.

Super Freak

Daarom schakelt hij de hulp in van The Temptations, met wie James de studio in duikt. Super Freak begint als grap in de studio. James grapt over de dansjes van sommige mensen. Maar het idee blijft hangen. "Het moet dan volgens Rick een plaat worden waar zelfs witte mensen op kunnen dansen", vertelt Desiree.

The Temptations zingen het achtergond in. Maar wat het nummer echt iconisch maakt is de onwijs funky baslijn. Als Super Freak uitkomt in 1981 is het meteen een hit in Amerika. En ook in Nederland is het nummer mega populair.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

MC Hammer

Die baslijn is niet alleen populair bij het publiek. Begin jaren 90 trekt het nummer ook de aandacht van MC Hammer, één van de eerste hiphopsupersterren. In 1990 gebruikt hij een instrumentale versie van Super Freak als basis voor zijn single U Can't Touch This. En dat nummer groeit uit tot één van de bestverkopende rapnummers ooit wordt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister hier naar het item Motown Midden van de Week:

Motown Midden van de Week: Super Freak van Rick James

Ster advertentie
Ster advertentie