Programma
BNNVARA

Jan Willem Mensink open over zijn dwangstoornis: 'Het ging van kwaad tot erger'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Willem Mensink open over zijn dwangstoornis: 'Het ging van kwaad tot erger'

Zo'n twee procent van de Nederlandse bevolking lijdt aan een dwangstoornis. Deze mensen hebben gedachten die ze eigenlijk niet willen. Daarbij horen vaak ook dwanghandelingen. Jeroen van Inkel belde met ervaringsdeskundige Jan Willem Mensink: "Het leek wel een soort sluipmoordenaar."

"Het begon klein", vertelt Mensink. "Ik mocht het cijfer drie niet meer zien of tellen. Als ik ging tellen was het één, twee, en dan ging ik naar vier." Ook vertelden zijn dwanggedachten Jan Willem dat hij de lijntjes tussen stoeptegels niet mocht aanraken. "Het ging van kwaad tot erger. Het leek wel een soort sluipmoordenaar die in me opkwam. Ik kon het maar niet stoppen.”

Angst en onrust

Jan Willem voelde een enorme druk om die dwanghandelingen uit te voeren. "Bij mij was het vaak zo dat de gedachte dan opkwam: als je op dat lijntje tussen de stoeptegel gaat staan, gebeurt er wat met je ouders of met je zus. Tegelijkertijd zag ik dan het beeld voor me dat mijn vader en moeder in een auto zaten en tegen een boom aanreden." Uit die gedachten ontstond een enorme angst en onrust, waardoor Jan Willem bewust niet op de lijntjes ging staan.

Lijdensdruk

Op zijn vierentwintigste stuurt een vriendin Jan Willem naar de huisarts, waar hij beter leert omgaan met zijn dwangstoornis. Daar wil hij het niet bij laten. Jan Willem vindt dat er vanuit de samenleving meer aandacht moet komen voor de dwangstoornis. "Ik denk dat mensen vaak niet goed weten wat een dwangstoornis inhoudt en wat voor lijdensdruk iemand daarvan kan ervaren", licht hij toe. "Mensen met een dwangstoornis proberen dat vaak te maskeren voor anderen."

Daarom zet Jan Willem zich in voor mensen die lijden onder dwang. Zo geeft hij onder meer voorlichtingen en trainingen aan zijn lotgenoten. "Hoe eerder je er open over kunt zijn, des te beter de kans dat het te herstellen is. Het gaat er eigenlijk meer om dat je leert ermee om te gaan en zo weer een goed leven kan leiden." Om mensen een beter beeld te geven van het leven met een dwangstoornis bracht Jan Willem een paar jaar geleden zijn boek Tel Tot Drie Voor Een Dwangstoornis uit.

Beluister het hele fragment hier:

Jan Willem Mensink vertelt open over zijn dwangstoornissen

Rinkeldekinkel

Je hoort RINKELDEKINKEL iedere zaterdag en zondag van 07.00 tot 10.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie