Podcast
BNNVARA

Het van Inkel Archief: 'René Froger, de wereldberoemde Nederlander'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het van Inkel Archief: 'René Froger, de wereldberoemde Nederlander'

In 1989 zong Jeroen van Inkel samen met René Froger een nummer op het podium van Countdown. Jeroen blikt terug op dit bijzondere tv-moment en gaat langs bij René om over zijn carrière te praten.

Opgegroeid in de Amsterdamse Jordaan en nu wereldberoemd... in Nederland. Hij verkocht meer dan vijf miljoen platen en behoort daarmee tot de bestverkochte artiesten van het land. Op zijn zolder liggen ruim veertig gouden en dertig platina platen. Ook stond hij zo’n veertig keer in de Top 40. René Froger komt uit een muzikale familie, want zijn ouders hadden in de jaren '70 een grote hit met Kleine Mariandel. Dat zingen heeft hij dus niet van een vreemde. Het werd met de paplepel ingegoten.

Curry & Paay

Een oude radio collega van Jeroen, Adam Curry, had een nogal gevarieerd liefdesleven. Tot het moment dat Adam contact kreeg met een wat oudere vrouw: Patricia Paay. In het begin spraken ze voornamelijk af in het geheim bij café Bolle Jan, waar zij René Froger voor het eerst hoorden zingen in zijn stamkroeg. Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken werd niet veel later de eerste grote hit van René.

Duet met Froger

Rond deze periode ontstond bij Veronica het idee om een tv-versie van de Top 40 te maken en zo werd Jeroen de eerste presentator van de Nederlandse Top 40 op televisie. Het werd een mega succes, met bizarre kijkcijfers. Jeroen kon niet meer normaal over straat. Samen zongen Jeroen en René de hit Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken in de tv-show. Voor Jeroen was dit een leuke ervaring en uniek, want diskjockeys zongen niet. René kan zich de show echter niet meer herinneren, want destijds zong hij in één jaar wel in vijftig tv-shows.

Bon Gepakt

Froger had vooral in de jaren '90 en de zero’s veel succes, maar ook nu is hij nog steeds populair. Hij bracht in 2021 samen met rapper Donnie het nummer Bon Gepakt uit en hij won daarmee een Buma Award.

Wil je meer horen over het leven en de carrière van René Froger? Luister hieronder naar de podcastaflevering:

#11 - René Froger - Het Van Inkel Archief

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie