Podcast
BNNVARA

Het van Inkel Archief: 'Het bijzondere drumgeluid van Phil Collins'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het van Inkel Archief: 'Het bijzondere drumgeluid van Phil Collins'

Phil Collins heeft met in totaal 25 songs in de Top 2000 gestaan. Dus je mag gerust stellen dat het een hele grote is. Hij brak door bij het grote publiek door zijn rol in Genesis en scoorde daarna solo een hele hoop hits. Jeroen van Inkel duikt in zijn archief op zoek naar die hits. En praat over de carrière van Phil met popjournalist Kees Baars.

Phil brak door bij het grote publiek door zijn rol in Genesis. Bij Genesis begon hij in eerste instantie alleen met drummen. De auditie was bijzonder want het was bij Peter Gabriel thuis. Hij werd aangenomen als drummer van de band. In 1975 toen Peter de band verliet, werd Phil hoofdzanger van de groep. Dat was wel even wennen. “Het voelde naakt, om opeens tegen het publiek te praten en niet meer te drummen maar te zingen,” aldus Phil.

Succesvolle solocarrière

Toen Phil de ‘main-man’ van de band werd, ging het erg goed met Genesis. Ze scoorden voor het eerst top 40 hits en in 1981 startte Phil zelfs met zijn solo-carrière. Die solocarrière ging hem heel goed af. Zijn allereerste hit ‘In The Air Tonight’ wordt dan ook gekenmerkt door een drumsolo. Bij Jimmy Fallon deelt hij het verhaal achter de hit. "Ik was boos en ging door een scheiding. Deze woede hoor je in de drumsolo die ik zelf thuis heb opgenomen, want toen zat ik helemaal in dit gevoel," aldus Phil.

Bijzonder drumgeluid

Het typische Phil Collins drumgeluid wordt ook gekenmerkt door een stukje vernuftige studiotechniek. Hij gebruikt daarvoor een zogenaamde compressor. Dit veroorzaakt een effect, wat het volume harder maakt. Daarnaast gebruikt hij een noise-gate, dit apparaat zet het geluid uit als het volume onder een bepaald niveau komt. En dit is niet voor niets geweest.

Gewaagd

Popjournalist Kees Baars wist dankzij de bijzondere drumsolo op 'In The Air Tonight' namelijk gelijk dat deze track een ongekend grote hit zou worden. “Het was zo gewaagd, een beetje hetzelfde als Queen die Bohemian Rapsody uitbracht. Het is zo anders dan wat toen op de radio te horen was. Ik was direct helemaal overtuigd.”

Wil je meer horen over de unieke sound van Phill Collins? Luister hieronder naar de podcastaflevering.

#14 - Phil Collins - Het Van Inkel Archief

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphoneof Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie