Programma

Stef Bos over het criminele verhaal achter zijn nummer Voor Degene Die Me Haat

  1. Nieuwschevron right
  2. Stef Bos over het criminele verhaal achter zijn nummer Voor Degene Die Me Haat

Iedere zondagavond duikt Martine ten Klooster in de teksten van nummers. Deze keer duikt ze samen met Stef Bos in zijn nummer Voor Degene Die Me Haat.

Sinds begin november 2020 gaat Stef Bos tijdens het televisieprogramma Serenade van Stef in gesprek met mensen die in het verleden in de problemen zijn gekomen door geweld, verslaving of door 'domme pech'. Over deze ontmoetingen schrijft hij vervolgens elke keer een nummer. In een aflevering spreekt hij ook met ex-crimineel Eric, die op jonge leeftijd in de criminaliteit belandde. Over Erics verhaal schreef Bos het nummer Voor Degene Die Me Haat.

Interessante ontmoeting

"In het gesprek werd mij heel duidelijk dat hij wat mensen getraumatiseerd had, dat gaf hij zelf ook toe. Een of andere roofoverval in IJmuiden waarbij je zo'n blaffer op je hoofd krijgt, dat vergeten die slachtoffers nooit meer", vertelt Bos. Eric maakte zijn keerpunt in het leven toen hij doorhad wat hij deze mensen had aangedaan. Hij stapte uit de criminele wereld. Martine vraagt zich af of de slachtoffers dit nummer zouden kunnen waarderen. "Goh, dat weet ik niet. Ik vond dat ook de moeilijkste aflevering. Ik heb daarom tekstueel voor een nummer gekozen waarbij die slachtoffers een rol krijgen", aldus de zanger. Stef vertelt dat hij geen voorstaander is van het idealiseren van criminaliteit, maar dat het wel een interessante ontmoeting was. "Mijn vader zei vroeger al dat je mensen tegen wie je een vooroordeel hebt eerst hun verhaal moet laten vertellen, om het te kunnen begrijpen en te plaatsen."

Gesloten deur

In het nummer zingt hij: 'Ik was de deur die te vaak gesloten blijft'. Martine vraagt wat dit precies zegt over Eric. "Dat het iemand is die de deur dichthield qua emotie. Op het moment dat je dat soort dingen doet, moet je niet teveel na gaan denken. Dan moet je potdicht gaan zitten om inderdaad zo'n roofoverval te kunnen plegen. Als je dan op voorhand gaat denken 'ik ga hier mensen iets aandoen', dan doe je het waarschijnlijk niet", aldus Bos. Ook zingt hij de intense zin: 'Dit is al mijn liefde voor degene die mij haat'. "Het is een hele intense en heftige man, dus ik moest naar de pathetiek opzoek en die zin vond ik wel mooi, want dan gooi je de deur helemaal open."

Eric heeft zijn deur namelijk opengegooid. Hij is voorlichter geworden van de Peter Faber Stichting en vertelt kinderen uit groep 8 en de brugklas over zijn verleden, zodat ze niet hetzelfde pad betreden als hij. Hoewel hij het nog lastig vindt om zichzelf te vergeven, heeft hij het gevoel dat hij dankzij dit nummer langzaam vergiffenis in zichzelf aan het vinden is.

Stef Bos probeert met de teksten ook altijd raakpunten met zichzelf te vinden. Benieuwd hoe hij omgaat met mensen die hem niet mogen? Luister het fragment:

De Kloosteravond

Je hoort De Kloosteravond iedere zondagavond van 22:00 tot 00:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Huub Verwey

Ster advertentie
Ster advertentie