Programma

Bijna weggegooide hit: 'What's Going On'

  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna weggegooide hit: 'What's Going On'

Sommige hits waren bijna in de vergetelheid verdwenen of zelfs nooit opgenomen. De Marvin Gaye-klassieker 'What's Going On' had het bijna niet gered.

Golfmaatjes

Marvin Gaye scoort in 1973 een hit met 'What's Going On', maar dat het ooit zover heeft mogen komen is allesbehalve vanzelfsprekend. Golfmaatjes en Motown-muzikanten Marvin Gaye, Al Cleveland en Ronaldo Benson zijn samen verantwoordelijk voor de tekst. Gaye wil dat de Motown-band The Originals het nummer opneemt, totdat Cleveland en Benson hem aanraden om het zelf uit te brengen.

​Op vakantie

Producent en Motown-baas Berry Gordy weigert het nummer uit te brengen. Hij noemt 'What's Going On' de slechtste track die hij ooit heeft gehoord. Uiteindelijk wordt de single uitgebracht als Gordy op vakantie is, door degene die op dat moment de leiding heeft: Barney Ales. Deze actie maakt Motown-baas Gordy woest. Gelukkig verandert hij snel van mening als hij erachter komt dat het nummer al meer dan honderdduizend keer verkocht is in de Verenigde Staten.

Dikke middelvinger

In de singleversie is aan het eind van de track een fade-out te horen, waarna het volume plotseling weer toeneemt. Gaye gebruikt dit als statement om Gordy een dikke middelvinger te geven. Gordy ontkracht alle verhalen in een interview met The Wall Street Journal: "Jarenlang heeft iedereen geschreven dat ik de dwarsligger was en dat Marvin Gaye niets meer met mij wilde opnemen als ik deze track niet uit zou brengen. Leuk voor de verhalen, maar daar klopt helemaal niets van." 'What's Going On' groeit uit tot een soulklassieker. Dat het nummer nog steeds populair is blijkt uit de notering in de Top 2000 van 2017 op #167.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

​Foto omslag: screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie