Programma
BNNVARA

Is het einde van de dorpskwis in zicht?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het einde van de dorpskwis in zicht?

Één dag in het jaar loopt het hele dorp uit voor een puzzel van zeker honderd vragen en opdrachten. Bloedfanatieke teams strijden om de eretitel; Kwisteam van het jaar. Vragen over de geschiedenis van het dorp, lokale gebruiken, bijzondere plekken of personen uit het dorp, alles kan voorbij komen. Jarenlang was de dorpskwis immens populair. Maar tegenwoordig zijn er steeds meer plaatsen die noodgedwongen stoppen met deze avonden voor bollebozen. In Spijkers met Koppen wordt het fenomeen besproken.

Achttien jaar geleden was de Bergse Kwis in Berghem de eerste dorpskwis in Nederland. Joeri van de Ven zit nu een paar jaar in de organisatie. Tijdens de hoogtijdagen namen maar liefst 140 teams vol enthousiasme deel aan de puzzels en opdrachten. "Het verschilt een beetje per jaar, maar afgelopen jaar hadden we 80 teams", aldus Gaby van Erp, die de dorpskwis van Oss organiseert. De laatste paar jaar is er een sterke terugloop in het aantal deelnemers te zien. Corona speelt daar een belangrijke rol in. Maar de kwismakers doen er alles aan om het fenomeen in stand te houden. Joeri: "Wij zijn de moeder der aller quizzen en wij laten 'm niet kapot gaan!"

Oss is een van de dorpskwissen waar het aantal deelnemers wel teruggelopen is, maar het fenomeen zeker nog niet uitgestorven is. Jaarlijks staat Oss op z'n kop. Files, gedrang en zelfs een vleugje rivaliteit, alles is geoorloofd om de meeste punten te behalen. Teams doen (bijna) alles voor een goed antwoord. Vals spel kan moeilijk worden bewezen, maar Joeri heeft wel degelijk aanwijzingen dat teams ook onderling met elkaar communiceren over de vragen en antwoorden. "Want als je gaat controleren en iedereen heeft dezelfde vraag fout, met dezelfde spellingsfout..."

Spionage en omkoping

Er is natuurlijk een veel kortere route om aan je antwoorden te komen. De kwismasters weten ten slotte alles. Het wordt nog wel eens geprobeerd om ze om te kopen. Joeri: "Ik krijg met kerst geen eten als ik geen antwoorden deel met mijn ouders." En ook Gaby krijgt te maken met pogingen tot omkoping. "Met carnaval bijvoorbeeld, dan krijg ik constant bier aangeboden van mensen die denken dat ze dan een stapje voor hebben."

De opdrachten gaan vaak alle perken te buiten, zegt Gaby. Zo moesten deelnemers vorig jaar in de decemberkou zich in badkleding melden in het centrum. "En dat doen mensen gewoon. Ze komen massaal met z’n allen verkleed in een badpak. En dan krijgen ze de volgende opdracht: Ga naar het zwembad." Het overdreven en lachwekkende karakter van de vragen is volgens Jordi wat de kwis zo bijzonder maakt. Allebei hopen ze dat het aantal aanmeldingen weer zal stijgen.

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie