Programma
BNNVARA

De Literaire Boyband: 'Mensen denken er gaat een bundeltje open en ineens gaat er een shirt uit'

foto: Anna Fransenfoto: Anna Fransen
  1. Nieuwschevron right
  2. De Literaire Boyband: 'Mensen denken er gaat een bundeltje open en ineens gaat er een shirt uit'

Bij boybands denk je misschien aan The Backstreet Boys, of Take That, maar de mannen van BOYBAND de literaire boyband gooien het over een hele andere boeg. Jelko Arts, Koen Frijns, Laurens van de Linde, Martin Rombouts en Wout Waanders combineren poëzie, muziek, dans en nieuwe mannelijkheid tot cult. In Spijkers met Koppen brengen ze hun repertoire ten gehore.

De vijf boyband-leden zijn het er allemaal over eens poëzie en schrijven is niet saai. "Je staat heel vaak op het podium, ook solo en dat is vaak erg saai. We kennen allemaal het beeld van een schrijver die op een zolderkamer zit, een fles whisky opentrekt, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn", legt Wout uit.

En al helemaal niet als je het schrijverschap ook nog eens naar het podium brengt, inclusief danssausje en goede beats. Het nieuwe album van BOYBAND de literaire boyband, In Canon, begint direct goed met het nummer 'Adriaan van Discotheek'. En het is Adriaan van Dis zelf die het nummer opent met 'Wat een eer, wat een eer, ik ben helemaal van streek'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tijdens de optredens overheerst de verrassing volgens Jelke: “Als mensen bij een optreden komen, en dat is wat wij heel erg leuk vinden, het is iedere vijf minuten totaal anders. Dus je belooft mensen in eerste instantie dat we een literaire voordracht doen en dan verwachten ze dat er een (dicht)bundeltje opengaat, en dan twee minuten later trekt iemand zijn shirt uit en volgen er danspasjes."

Sterrenstatus

Natuurlijk hebben de boys van BOYBAND de literaire boyband ook al te maken met de sterrenstatus van enkele bandleden. Zo won Martin recent De Slimste Mens. Hij kan daardoor bijna niet meer normaal over straat in zijn woonplaats Utrecht. En dat heeft effect op de boyband, maar juist op een positieve manier. "De hele boyband bestaat bij de gratie dat vijf mensen de hele tijd zeggen dat ze solo gaan en juist daarom bij elkaar blijven", aldus Martin. Overigens viel Wout vorig jaar in de prijzen. Hij kreeg de C. Buddinghprijs, de prestigieuze prijs voor het beste debuut in de Nederlandstalige poëzie.

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie