Programma
KRO-NCRV

Bassist Rutger Gunnarsson bracht de discogroove naar ABBA

foto: YouTube screenshot
  1. Nieuwschevron right
  2. Bassist Rutger Gunnarsson bracht de discogroove naar ABBA

Als bassist van een van de grootste bands aller tijden, het Zweedse ABBA, levert Rutger Gunnarsson een enorme bijdrage aan de popgeschiedenis. Desiree van der Heiden eert de muzikant in De Gouden Snaar.

ABBA staat natuurlijk vooral bekend vanwege Agnetha, Benny, Björn en Anni-Frid, maar zij werden tijdens hun jarenlange zegetocht door de hitlijsten bijgestaan door getalenteerde muzikanten. Eerder bracht Emmely de Wilt in Het Gouden Trommelvlies al een ode aan drummer Ola Brunkert, afgelopen weekend werd bassist Rutger Gunnarsson door ABBA-superfan Desiree van der Heiden geëerd in De Gouden Snaar.

Van Hootenanny Singers tot Mamma Mia!

Voordat Gunnarsson de lage tonen verzorgt in hits als Dancing Queen en Mamma Mia, maakt hij deel uit van de Hootenanny Singers, de band van Björn Ulvaeus. Wanneer die ABBA vormt, mag de bassist ook met de hitformatie spelen. Hij is erbij vanaf het eerste grote succes voor de band: de winst van het Eurovisie Songfestival in 1974 met Waterloo.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de jaren die volgen, blijft Gunnarsson de hits van ABBA van baspartijen voorzien met zijn dynamische en energieke spel, waarmee hij de relatief sobere drumpartijen van Ola Brunkert zo uitstekend complementeert.

Maar de Zweed doet meer dan alleen lage tonen toevoegen; Gunnarsson is ook nog eens verantwoordelijk voor de arrangementen van de strijkers van alle platen (reünie-album Voyage uit 2021 uitgezonderd). Op die manier is hij voor een groot deel verantwoordelijk voor het discogeluid waarmee ABBA zulke hoge ogen gooit.

Nadat de bandleden in de jaren 80 hun eigen kant opgaan, blijft Gunnarsson betrokken bij hun muziek. Zo speelt hij mee op de soundtrack van de film Mamma Mia! en maakt hij deel uit van het orkest van de Zweedse versie van de musical.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Grootse samenwerkingen

Bovendien is ABBA niet de enige wereldberoemde act waarmee Gunnarsson samenwerkt. Na zijn jaren met de Zweedse band slaat hij ook de handen ineen met grote namen als Céline Dion, Elton John en Gwen Stefani.

Gunnarsson bleef actief als muzikant en producer tot zijn dood. In 2015 overleed hij op 69-jarige leeftijd.

Bekijk de ode aan Rutger Gunnarsson hieronder, en klik hier voor het overzicht van alle bassisten die aan bod zijn gekomen bij De Gouden Snaar.

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie