Programma

Instagram test het verbergen van likes

  1. Nieuwschevron right
  2. Instagram test het verbergen van likes

Instagram is bezig met het wereldwijd testen met verbergen van likes. Wout2Day belt hierover met techjournalist Bram van Dijk.

Na een succesvolle testen in Japan, de Verenigde Staten en Italië wil Instagram de test overal laten draaien. Met de nieuwe update weet alleen jij hoeveel likes je post heeft. Voor alle andere Instagram-gebruikers is het aantal likes verborgen. Waarom doet Instagram dit?

Likes maken jongeren onzeker

Wouter belt met techjournalist Bram van Dijk tijdens Wout2Day om te vragen hoe dit zit. "Instagram is een beetje bewust geworden van het feit dat ze niet alleen maar goed doen in deze wereld", vertelt Bram van Dijk. "Facebook heeft hetzelfde probleem. Er zijn vooral onder jongeren veel problemen met social media en vooral met de meetbaarheid van populariteit." Zo zouden populaire kinderen véél meer likes krijgen dan minder populaire kinderen en dit heeft veel negatieve gevolgen op de kwetsbare doelgroep. "Dat kan heel erg demotiverend werken. Het kan zelfs zorgen voor een depressie en voor hele grote problemen onder voornamelijk jongeren." Of Instagram het verbergen van likes ook definitief gaat doorvoeren moet nog blijken. Voor nu blijft het bij een test.

Nare reacties achterlaten

Het weghalen van likes is een begin om negativiteit van Instagram te halen, maar in de reacties speelt zich ook een hoop af. Zou het niet slim zijn om reacties ook uit te schakelen? Dat ziet Van Dijk nog niet gebeuren. "Dan heb je geen sociaal netwerk meer natuurlijk. Als je niet meer kan reageren dan blijft er weinig sociaals over." Van Dijk geeft wel aan dat social media bedrijven bezig zijn met het voorkomen van nare reacties. Als er een scheldwoord in je commentaar voorkomt krijg je een extra pop-up als bevestiging. Instagram hoopt hiermee dat je zelf gaat bedenken of je reactie wel zo aardig is. Voorlopig staat dit idee nog in de kinderschoenen en zal het nog wel even duren voor we hiermee te maken krijgen.

Beluister het hele gesprek tussen Wouter en Bram hieronder:

Instagram gaat het aantal likes verbergen. Sociaal? Of eigen belang?

Volg ons op Instagram

Wil jij ook exclusieve content te zien krijgen over de Top 2000 en het leukste muzieknieuws? Volg dan onze Instagram-pagina en mis het niet!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie