Programma

Madness boos en gevleid door David Bowie

  1. Nieuwschevron right
  2. Madness boos en gevleid door David Bowie

In de nieuwe biografie van de Britse band Madness stelt drummer Daniel Woodgate dat David Bowie plagiaat zou hebben gepleegd. Bowies 'Ashes To Ashes' zou dezelfde drumlijn bevatten als Madness' 'My Girl'.

Daniel Woodgate, ook wel bekend als Woody, vertelt in het boek Before We Was We hoe de band zich voelde nadat Bowie hun nummer 'My Girl' probeerde te kopiëren. "Clive Langer en Alan Winstanley produceerden 'Absolute Beginners' voor David Bowie. Clive vertelde mij een verhaal dat Bowie hem had verteld over 'Ashes To Ashes", schrijft Woodgate in de biografie. "Bowie heeft gezegd dat hij naar een drummer op zoek was die de 'My Girl' drumlijn na kon spelen voor 'Ashes to Ashes'. Hij kon niemand zoals ik vinden." Clive kwam daarna tot de conclusie dat David Bowie de drums inderdaad moet hebben gekopiëerd, aldus Woodgate. "Hij kwam naar mij toe en zei: 'Woody, besef je wel dat wanneer je 'Ashes To Ashes' naast 'My Girl' legt het precies hetzelfde klinkt?"

Quote

David Bowie kon het me verdomme vragen!

Daniel Woodgate

Gemixte gevoelens

Woodgate weet niet zo goed hoe hij zich erbij moet voelen en heeft er gemixte gevoelens aan overgehouden. "Het voorval heeft mijn ego gestreeld, maar tegelijkertijd maakte het mij heel kwaad. Ik dacht: 'David Bowie kon het me verdomme vragen!'" Dan springt Madness' pianist Mike Barson in om de situatie te verzachten: "Laten we het maar niet hebben over hoeveel ik van Bowie heb gestolen! Iedereen steelt wel wat."

Hoor jij het?

Hoor jij net als de mannen van Madness een overeenkomst tussen de drumlijnen van 'My Girl' en 'Ashes To Ashes'? Oordeel zelf:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de meest recente editie van de Top 2000 stond 'Ashes To Ashes' van David Bowie op plaats 768.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie