Programma
KRO-NCRV

Michel "Magic Stick" Schoots en zijn vele muzikale talenten

foto: YouTube Videofoto: YouTube Video
  1. Nieuwschevron right
  2. Michel "Magic Stick" Schoots en zijn vele muzikale talenten

Naast alle internationale drummers telt ons eigen land ook genoeg talent. Vandaag eert Emmely Michel "Magic Stick" Schoots van Urban Dance Squad in Het Gouden Trommelvlies.

Het begint voor Michel allemaal in de jaren '80 op de Arnhemse school voor beeldende kunst. Hier krijgt hij drumlessen en zet hij het instrument naar zijn eigen hand. Ook begint hij hier in de muziekwereld rond te hangen, waardoor hij zijn eerste officiële band weet te vinden. Hij sluit zich aan bij de Delftse newwaveband De Div. Maar het is eind jaren '80 dat hij zijn succes vindt met Urban Dance Squad.

De muziek is een mengelmoes van allerlei verschillende genres. Alle nummers gaan van rock, naar rap, naar reggae en weer terug naar hip-hop. Deze unieke combinatie gaat in Amerika dan ook niet onopgemerkt voorbij en de sound van UDS begint zich te verspreiden. Bands als de Red Hot Chili Peppers en Rage Against The Machine hebben duidelijke invloeden van de Nederlandse formatie in hun repertoire. En al hun harde werk komt samen bij een knallend debuut op Pinkpop 1990, en vier jaar later een headline-show op hetzelfde festival. Dat zag er ongeveer zo uit:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sessiewerk

Na Urban Dance Squad heeft Michel Schoots nog een hele hoop sessiewerk verricht. Onder andere Ellen ten Damme en DI-RECT hebben kunnen genieten van zijn drum-expertise. Maar naast het drummen heeft Michel nog een muzikaal talent: hij kan namelijk als geen ander hits produceren. Het is dan ook in 2005 dat hij dit aan de wereld kan laten zien, als hij door de mannen van Racoon wordt gevraagd om hun album Another Day te produceren. Maar ook Ilse de Lange en Kane mogen genieten van zijn kennis.

Er zijn teveel hits om op te noemen, maar in de video hieronder hoor je alvast een selectie van de hits waar hij aan heeft gewerkt.

Ster advertentie
Ster advertentie