Artiest

Urban Dance Squad

  1. Artiestenchevron right
  2. Urban Dance Squad
Utrechtse noise-rapgroep rond Amsterdams rapfenomeen Rudeboy. De Urban Dance Squad weet in Nederland nooit de Top 40 te halen, maar de band heeft internationaal wel veel succes. De band wordt in 2000 opgeheven. Ter gelegenheid van het verschijnen van het album The Singles Collection in 2006 treedt de formatie dat jaar op tijdens Lowlands.

Ontstaan van Urban Dance Squad

Urban Dance Squad ontstaat in 1986. Het is de eerste band die de combinatie van een rockband, een rapper en een scratcher samenbrengt. De groep laat dan ook een mix van verschillende stijlen horen. De band bestaat uit drummer Magic Stick, gitarist Tres Manos en bassist Silly Sil. Arjen de Vreede houdt zich als eerste discjockey in Nederland bezig met het mixen en scratchen van platen. Hij komt bij de groep, gevolgd door rapper Rudeboy.

Urban Dance Squad tekent bij Platenmaatschappij BMG

De band geeft energieke optredens, en dankzij de opmerkelijke mix van rock, blues, funk, rap, scratch en een beetje reggae en hardcore bouwt de Urban Dance Squad al snel een goede reputatie op als live-band. Platenmaatschappij BMG ziet wel wat in de band en in 1989 brengt de maatschappij het debuutalbum Mental Floss For The Globe uit. Urban Dance Squad speelt datzelfde jaar op het gerenommeerde New Music Seminar in New York. De Verenigde Staten zijn laaiend enthousiast over de groep, maar het succes in Nederland blijft achter, al ontvangen ze wel de Conamus Popprijs 1990.

Tweede album Life N Perspectives Of A Genuine Crossover

Het tweede album Life N Perspectives Of A Genuine Crossover verkoopt beter in Europa dan het eerste. Deze keer blijft Amerika achter. Uit onvrede over het gebrek aan publiciteit dat de platenmaatschappij in de Verenigde Staten voert, besluit de Urban Dance Squad de onderhandelingen over het derde album zo moeilijk te maken dat het label niet anders kan dan de band te laten gaan.

DJ DNA verlaat Urban Dance Squad

DJ DNA verlaat de groep na onenigheid in 1993. Hoewel de band nu verder moet zonder scratcher zijn de optredens nog steeds ijzersterk en aan het eind van het jaar vinden ze een platenmaatschappij: Virgin.

Derde album Persona Non Grata

Een half jaar later verschijnt het derde album Persona Non Grata. Hoewel het album positief wordt ontvangen, kan het succes van de voorgaande albums niet geevenaard worden.

Vierde album Planet Ultran en vijfde album Antartica

Ook het vierde album Planet Ultran wordt maar matig ontvangen. Er volgt een verzoening met DJ DNA in 1997 en de band gaat weer op tournee. Het jaar erop komt het album Artantica uit. De verkoop daarvan valt ook tegen. Door het verminderde succes van de albums gaan de bandleden op zoek naar nevenactiviteiten. Zo wordt Rudeboy de leadzanger van Junkie XL. Uiteindelijk houdt de Urban Dance Squad het in 2000 voor gezien.

Urban Dance Squad brengt The Singles Collection uit

Als in 2005 de licentiedeal met Virgin vervalt, heeft de band de mogelijkheid hun albums via internet uit te brengen. Ze tekenen een nieuwe deal met BMG en er wordt een compilatie uitgebracht: The Singles Collection. Ter gelegenheid van deze cd komt de Urban Dance Squad nog eens samen en staan ze in 2006 op Pukkelpop en Lowlands.