Programma
BNNVARA

Dé gourmettip voor de kerst: 'Flikker je pannetje niet vol met van alles'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Dé gourmettip voor de kerst: 'Flikker je pannetje niet vol met van alles'

De kerst staat voor de deur en daarmee dus ook de beruchte kerstdiners. Wordt het gourmetten, of toch een heel viergangendiner? Uren, nachten, misschien wel dagen staan mensen te zwoegen achter het fornuis. Maar welke culinaire kerstclichés kunnen er dit jaar nog geserveerd worden? Dat bespreken culinair fenomeen Yvette van Boven en recensent Joël van Broekaert in Spijkers met Koppen.

Voor velen zijn de echte kerstklassiekers toch wel de kalkoen, ijstaart of het gourmetstel. Er zijn mensen die zeggen dat kerst gourmetten is, maar bij Yvette op tafel komt het gourmetstel niet te staan. "Ik vind gourmetten niet gezellig en ik heb me laten vertellen dat heel veel mensen niet zo gezellig zijn. Tijdens het gourmetten hebben ze dan wat te doen en dan hoef je niet veel te praten." Maar Joël slaat het gourmetstel niet af. "Als je wordt uitgenodigd door iemand die niet zo goed kan koken, dan heb ik liever dat we gaan gourmetten, dan kan ik zelf aan de knoppen draaien."

Het randje vet maakt het leven leuk

Voor mensen die gourmetten op het kerstmenu hebben staan, heeft Joël advies. "Wat mensen vaak fout doen is dat ze het in één keer vol flikkeren met van alles en nog wat." Dat is precies wat je niet moet doen, want dan koelt de plaat af en dat gaat ten koste van het gerecht. "Wat je wilt is het harde bruine laagje, dan wordt het lekker krokant. Er ontstaan dan nieuwe smaken in het korstje." Tenslotte mag je volgens Joël tijdens kerst dat randje vet aan het vlees laten. "Die aroma's zitten in het vet. Dus het vet is wat het leven leuk maakt."

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie