Programma

Wie is Jolene uit de klassieker van Dolly Parton?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wie is Jolene uit de klassieker van Dolly Parton?

Dolly Parton weet met klassieker Jolene al jaren achter elkaar te stijgen in de Top 2000. In 2020 staat de countryzangeres op de 64e plek in de lijst der lijsten. Wie is toch die Jolene?

Het is 1973 als Dolly Parton haar klassieker Jolene uitbrengt, over de prachtige roodharige vrouw met groene ogen en lichte huid. "Het verhaal is gebaseerd op een bankmedewerkster", vertelt Parton in een interview met NPR. "De dame had een oogje op mijn man, Carl Dean, en hij ging regelmatig naar de bank vanwege de aandacht die hij van haar kreeg. Het werd op een gegeven moment een grapje tussen ons, zoveel geld hadden we toch ook weer niet? De tekst lijkt vreselijk, maar het is allemaal best onschuldig."

Handtekening voor Jolene

De naam Jolene komt overigens niet van de bankdame. Aan het begin van haar carrière neemt ze na elk optreden de tijd om handtekeningen uit te delen. "Eén avond was er een prachtig meisje met rood haar en groene ogen, ik denk dat ze een jaar of acht was", vertelt Parton in hetzelfde interview. "Toen ze naar me toe kwam voor een handtekening, vroeg ik wat haar naam was en zij zei: "Jolene." De naam vond ik zo mooi, het klonk al bijna als een liedje. Toen heb ik haar gezegd dat ik ooit een nummer voor haar zou schrijven, voor Jolene."

Als zij er niet was geweest

Misschien juist omdat het ontstaan van Jolene zo anders is dan je misschien zou verwachten, vindt Parton het niet erg om het zo nu en dan wat aan te dikken. Zo vertelt ze de bezoekers van het Engelse festival Glastonbury in 2014 dat ze de 'relatie' tussen haar man en de roodharige bankmedewerkster een halt toe moest roepen. Toch bedankt ze de vrouw. "Als die ene dame er niet was geweest, dan had ik Jolene nooit geschreven en dan had ik nooit zoveel geld verdiend. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dankjewel Jolene!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dolly Parton in de Top 2000

De countryzangeres ziet in 2020 al haar noteringen stijgen in de Top 2000. Jolene stijgt met 33 plekken naar nummer 64. Ook Islands In The Stream, 9 To 5 en I Will Always Love You winnen massaal stemmen. Benieuwd hoe de nummers door de jaren heen zijn gestegen en gedaald? Bekijk hier de statistieken.

Foto omslag: ANP


Ster advertentie
Ster advertentie