Programma
PowNed

De tijdloze beat van And The Beat Goes On

foto: Still Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. De tijdloze beat van And The Beat Goes On

In Disco Donderdag vertelt Desiree van der Heiden je alles over het nauwkeurige proces achter And The Beat Goes On, de cover die het nummer toegankelijk maakt voor een nieuwe generatie en de onvermoeibare groep achter de track.

The Whispers wordt gevormd in 1964 en de originele formatie bestaat uit de tweelingbroers Wallace en Walter Scott, Gordy Harmon, Marcus Hutson en Nicholas Caldwell. Deze groep uit Los Angeles scoort in de jaren 60 al meerdere soul-hits, vertelt Desiree. "Maar maakte eind jaren 70 - toen het disco tijdperk al een beetje aan zijn einde liep - de overstap naar Solar Records, een platenlabel dat gespecialiseerd was in disco, funk en R&B."

Leon Sylvers

Bij Solar komen ze in contact met Leon Sylvers. "Hij is echt wel een veelzijdig muzikant te noemen, want hij schreef het nummer And The Beat Goes On voor ze." De singer-songwriter neemt daarvoor álle instrumenten voor zijn rekening, waaronder de drums. "En zonder drumcomputers in die tijd was hij aangewezen op zijn drumstel waar hij elk element handmatig inspeelde."

"Als er een beat niet goed is, moet het gewoon helemaal opnieuw, de volledige 6 minuten", vertelt Desiree. Samen met The Whispers brengt Sylvers lange dagen door in de studio om het nummer te perfectioneren. En van het eindresultaat weten alle mannen zeker: dit wordt een hit. En dat wordy het ook. And The Beat Goes On bereikt de top 10 in onder andere de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en natuurlijk Nederland.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Will Smith

"Het nummer wordt dan ook niet voor niks gezien als een klassieker in het disco genre en is door veel artiesten gesampled. Want een van de bekendste, die ken je vast, die is namelijk van Will Smith." En zo klinkt de originele beat niet alleen in de straten van Miami, maar ook in die van Vice City. "Het nummer was een van de liedjes die je kon horen in het videospel GTA, waardoor het dus ook nog populair werd bij een nieuwe generatie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Uitverkochte zalen'

Ondanks dat ze niet meer de jongste zijn en de heupen waarschijnlijk niet meer zo soepel bewegen als vroeger staat de groep nog steeds voor uitverkochte zalen." Het oudste lid van The Whispers is inmiddels 80 jaar, maar ook staat nog gewoon op het podium. "Hoe gek is dat? En het mooie vind ik dan wel; de beat klinkt net als deze plaat letterlijk door."

DagNacht

Desiree van der Heiden presenteert van dinsdag tot en met vrijdag het vroege ochtendprogramma DagNacht (PowNed), van 04.00 tot 06.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie